©  TOM VAN DER PUT

Groep Belgische fietsers aangereden in Nederlandse Bavel, ook in Zeeland twee Belgen aangereden

Twee Belgische wielertoeristen zijn in het Nederlandse Bavel (Breda) gewond geraakt na een aanrijding. Het gaat om leden van de wielervereniging Hoogstraatse Wielertoeristen. De automobilist is doorgereden, maar heeft zich intussen gemeld bij de politie.

mtm, ramBron: BELGA

Het ongeval gebeurde zondag rond 9.30 uur op de Gilzeweg, toen een groep van zestien Belgische renners op de rijbaan reed in plaats van op het fietspad. Volgens de politie raakte de automobilist daardoor vermoedelijk geïrriteerd, waarop die hevig toeterde bij het passeren van de groep.

Bij het terugsturen naar rechts heeft de bestuurder mogelijk de twee fietsers geraakt, aldus de woordvoerder. Ze verklaren dat ze opzettelijk zijn aangereden, maar volgens de politie moet nog blijken wat er precies is gebeurd.

Een 72-jarige man is met een breuk, schaafwonden en kneuzingen naar het ziekenhuis gebracht. De andere renner raakte lichtgewond.

De politie kon aan de hand van camerabeelden uit de omgeving achterhalen wie de bestuurder is van de auto, een zwarte Volkswagen Up. Hij werd verzocht zich te melden op het politiebureau. Dat is inmiddels gebeurd.

De wielervereniging Hoogstraatse Wielertoeristen , waar het tweetal in zit, reageerde zondagnamiddag geschrokken. “Dit is de eerste keer dat een automobilist op deze manier reageert op een groep wielrenners van ons. Als het klopt dat er sprake is van een opzettelijke aanrijding, dan is dat zeer ernstig. Maar ik wil niet vooruitlopen op zaken, omdat we nog niet weten of dat ook zo is”, klinkt het.

Volgens de club zou er een verwarring kunnen zijn ontstaan door de anders geldende verkeersregels in België ten opzichte van in Nederland. De wielrenners reden namelijk op de rijbaan en niet op het fietspad. “Het kan nogal verwarrend zijn als je als Belg in Nederland gaat fietsen. Wij kennen de regels natuurlijk wel en laten dat ook weten aan onze groepen renners, maar vermoedelijk is dat hier toch verzaakt”, reageert de club.

De echtgenote van de zwaargewonde 72-jarige fietser was er zondag ook bij. Ze is inmiddels bij haar man in het ziekenhuis. De twee fietsen van de slachtoffers zijn beschadigd bij een omwonende ondergebracht en worden op een later moment opgehaald.

Zeeland

Ook in Zeeland werd een groepje Belgische wielertoeristen aangereden in het Nederlandse Retranchement, in de Zeeuwse gemeente Sluis. Drie van hen raakten gewond, van wie een 40-jarige man uit Knokke-Heist voor behandeling naar het ziekenhuis moest. De 19-jarige bestuurder van de auto, die over de kop ging, had volgens de politie te veel gedronken.

De aanrijding gebeurde rond 09.50 uur op de Oude Zeedijk. De automobilist, afkomstig uit Drenthe, bleef ongedeerd. Hij kon op eigen kracht de auto verlaten.

De man had twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken voor een beginnend bestuurder, aldus de politie. Hij moest mee naar het politiebureau. Het voertuig moet worden getakeld.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio