Gedeputeerde Kathleen Helsen en directeur Pol Vanden Weygaert van Het GielsBos in Gierle knippen samen met bewoners Michel en Peter het lintje van het nieuwe inclusief café De Stroom door. 

Gedeputeerde Kathleen Helsen en directeur Pol Vanden Weygaert van Het GielsBos in Gierle knippen samen met bewoners Michel en Peter het lintje van het nieuwe inclusief café De Stroom door. © Bart Van den Langenbergh

Het GielsBos opent café De Stroom: “Bewoners helpen mee in de bediening”

Gierle -

Zorginstelling Het GielsBos in Gierle (Lille) opende zondag tijdens De Dag van de Zorg het gloednieuwe café De Stroom. In dit inclusief café helpen bewoners met een verstandelijke beperking mee bij de bediening. “Via een speciale app met pictogrammen kunnen ze aan tafel bestellingen opnemen”, zegt Jolien Heylen van Het GielsBos.

Bart Van den Langenbergh

In het inclusief café De Stroom op het domein van Het GielsBos aan de Vosselaarseweg in Gierle is iedereen op weekdagen in de namiddag welkom om iets te komen drinken en een praatje te slaan. Een team van een tiental bewoners van Het GielsBos helpt samen met de begeleiders en vrijwilligers mee om de bestellingen op te nemen, de drankjes in te schenken en te serveren. “We hebben hiervoor een speciale app laten ontwikkelen. Via een iPad kunnen de bewoners via de app met allerlei pictogrammen de bestellingen doorgeven”, vertelt Jolien Heylen, een van de verantwoordelijken van De Stroom. “Ook het afrekenen gebeurt via de computer. Alle biljetten en munten staan op het scherm zodat ze met een eenvoudige klik op het scherm de rekening kunnen afhandelen.”

Jolien Heylen van Het GielsBos toont een iPad met een speciale app met pictogrammen die bewoners kunnen gebruiken om bestellingen op te nemen. 

Jolien Heylen van Het GielsBos toont een iPad met een speciale app met pictogrammen die bewoners kunnen gebruiken om bestellingen op te nemen. © Bart Van den Langenbergh

Café met terras

Het project van Het GielsBos brengt de buitenwereld naar binnen en biedt een mooie meerwaarde voor mensen met een beperking. “Onze bewoners kunnen nieuwe gezichten ontmoeten en de klanten kunnen onze werking leren kennen terwijl ze gezellig vertoeven in het café”, vertelt Pol Vanden Weygaert, algemeen directeur van Het GielsBos. “Na de vernieuwing van onze belevings- en snoezelruimten tot Oase is dit het tweede project dat we de voorbije jaren konden realiseren. De Stroom kwam volledig tot stand dankzij giften. De bouw is klaar, het café is gezellig ingericht en het terras werd aangelegd. Binnenkort maken we het plaatje compleet met de aanleg van een belevingstuin die aansluit op het café.”

Het inclusief café De Stroom op Het GielsBos in Gierle heeft ook een eigen, gezellig terras. 

Het inclusief café De Stroom op Het GielsBos in Gierle heeft ook een eigen, gezellig terras. © Bart Van den Langenbergh

Ereplaats

Het is niet toevallig dat De Stroom officieel werd geopend tijdens de Dag van de Zorg. “Met het café De Stroom kunnen we op menselijk vlak alleen maar rijker worden en zorgen voor meer inclusiviteit in de samenleving”, legt gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V) en voorzitter van Het GielsBos, uit. “Het domein is nogal afgelegen van Lille en Vosselaar. Dit project is weer een manier om verbinding te maken. Op café leer je nieuwe mensen kennen en er ontstaan vaak nieuwe dromen.” Met De Stroom sleepte Het GielsBos onlangs van Zorg-magazine een ereplaats in de wacht voor het Beste Intern Project van het Jaar.

In Het GielsBos zijn ongeveer 600 medewerkers aan de slag. In de hele provincie Antwerpen werken 84.000 personen in de zorg. Bezoekers konden zondag tijdens de Dag van de Zorg kennismaken met het hele domein van Het GielsBos.

Bewoners Michel en Peter hebben samen met gedeputeerde Kathleen Helsen en directeur Pol Vanden Weygaert het nieuwe café op Het GielsBos geopend. 

Bewoners Michel en Peter hebben samen met gedeputeerde Kathleen Helsen en directeur Pol Vanden Weygaert het nieuwe café op Het GielsBos geopend. © Bart Van den Langenbergh

 

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio