Veel volk op het Heidestatieplein waar Bart Kaëll optreedt er ere van supervrijwilliger Jaro. 

Veel volk op het Heidestatieplein waar Bart Kaëll optreedt er ere van supervrijwilliger Jaro. © RR

Heide bedankt supervrijwilliger Jaro met sport en muziek: “Vriend van elke Kalmthoutenaar”

Kalmthout -

Een jaar na zijn plots overlijden op 16 mei is Heide-Kalmthout supervrijwilliger Jaro De Bruyne (42) niet vergeten. De handbikers zetten de feestdag sportief in die eindigde met een geweldig feest op het Heidestatieplein. “Een zeer terecht eerbetoon”, meent burgemeester Lukas Jacobs (CD&V).

“Jaro was actief bij meer dan twintig Kalmthoutse verenigingen. Jaro had autisme. Het was zijn beperking, maar ook zijn troef. Zijn onophoudelijke gedrevenheid raakte ons allemaal. Door zijn inzet, zijn betrokkenheid en engagement was hij de meest zichtbare en herkenbare persoon van al onze 19.200 inwoners. Hij was ‘de vriend van elke Kalmthoutenaar’ en werd hij meer en meer ‘publiek bezit’”, meent burgemeester Jacobs die mee zijn schouders onder het feest zette.

Burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) geeft het startschot van de handbike-wedstrijd.

Burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) geeft het startschot van de handbike-wedstrijd. © Elke Lamens

“Dit herdenkingsfeest voor Jaro is een zeer terechte hulde van ons Kalmthoutenaren aan Jaro en aan zijn familie, uit dank voor alles wat hij voor ons, ons dorp en het dorpsleven heeft betekend. Vandaar ook de heel toepasselijke naam van deze dag : ‘Bedankt Jaro’.”

Vlaams G-kampioenschap

Na zijn overlijden kreeg de gemeente een stroom van reacties en medeleven binnen. “Dit toont aan hoe graag mensen Jaro zagen. Het intiatief voor dit herdenkingfeest kwam er ook meteen na de begrafenis op 16 mei 2021. Wist je overigens dat hij hier vlakbij begraven ligt, op de begraafplaats aan de overkant van de straat? Zo is hij er vandaag ook bij.”

Supervrijwilliger Jaro De Bruyne rust op de begraafplaats aan de overkant van waar het feest ter ere van hem voortgaat.

Supervrijwilliger Jaro De Bruyne rust op de begraafplaats aan de overkant van waar het feest ter ere van hem voortgaat. © Elke Lamens

Een tiental verenigingen onder wie WIEKA (Wielrennen Kalmthout) staken voor dit feest de koppen bij elkaar. “Jaro fietste heel veel. Hij bracht affiches rond, of het er nu een vijftigtal of driehonderd waren, Jaro deed het gewoon. Hij was ook betrokken bij WIEKA. We wilden dan ook een G-sportwedstrijd op de herdenking”, legt voorzitter en coördinator Louis van den Buijs uit.

“Heel bijzonder is dat we erin geslaagd zijn om deze wedstrijden met handbikes, twee- en driewielers te kaderen in het kampioenschap van Vlaanderen. Daarin worden verschillende manches gereden, Kalmthout is daar een van.”

Maria De Schyver, mama van Jaro, en Marleen, een van de mensen bij wie Maria steun en toeverlaat vindt.

Maria De Schyver, mama van Jaro, en Marleen, een van de mensen bij wie Maria steun en toeverlaat vindt. © Elke Lamens

“Geen woorden voor”

Na het sportieve luik werd vanaf 18u het feest verder gezet met muziek op het Heidestatieplein. “Jaro was lid van de Harmonie Bos & Hei en hield van Vlaamse muziek. We zijn dan ook blij dat Bart Kaëll hier optreedt”, vult Lukas Jacobs aan. “Op deze mooie, zonnige dag geven we Jaro de gepaste eer die hij verdien met sport, muziek en gezelligheid. Allemaal dingen waar Jaro van hield. En amai wat een geslaagd feest, met veel volk en veel ambiance. Een mooie herdenking.”

Dat vindt ook Maria De Schryver, de mama van Jaro. “Het is fantastisch en bijna niet te geloven hoe groot het feest is opgezet. Ik wist niet dat Jaro zo populair was. Dat is een heel aangename verrassing. Dat de mensen Jaro na een jaar nog niet vergeten zijn ? Ik heb er geen woorden voor”, bekent ze.

Laaiden in de week in aanloop van deze herdenking de emoties nog hoog op, dan wil Maria vooral het mooie van deze dag onthouden. “Het was een heel moeilijke week, maar nu kan ik er wel van genieten. Jaro had dit geweldig gevonden.”

  (Elke Lamens)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio