Kenji ‘Zeuneke’ Rongé is de zoon van de overleden Tom Rongé, de man naar wie de club is opgericht. ©  rr

Brasschaatse familie speelt darts in clubverband na overlijden Tom Rongé: “Ik doe er alles aan om papa trots te maken”

Brasschaat -

Ongeveer een jaar bestaat dartclub Forever Together uit Brasschaat nu. Dit jaar kroonde ze zich tot kampioen in de vierde divisie van de Antwerpse dartbond en is vooral de jongste, Kenji (17), klaar om de wereld te veroveren.

Dante Bellon

Net 17 is Kenji Rongé, en sinds een jaar vaste pijltjesgooier van de ‘nieuwe’ Brasschaatse dartclub Forever Together. De familie Rongé stak na het overlijden van Kenji’s vader Tom de koppen bij mekaar en richtte een eigen team op. “We zijn overal graag gezien. Niet enkel omdat we goed zijn met darten, maar ook door het verhaal achter onze club”, klinkt het.

Tot straks zeuneke

Kenji’s vader Tom overleed in maart vorig jaar onderweg naar het ziekenhuis. “Mijn papa stond de avond voor hij overleed nog te dansen met mama in de keuken. Iets wat hij normaal nooit deed. Nadat we hadden gegeten, ging hij nog even in bed liggen omdat hij met de nacht stond. Vijf minuten later kwam hij naar beneden omdat hij zich niet goed voelde. Hij had twee stijve bovenarmen en voelde een enorme druk op de borst. Uiteindelijk reden ze naar de spoedafdeling, iets wat hij nooit deed. Hij zei nog ‘tot straks, zeuneke’, maar kwam nooit terug. Papa overleed in de wagen op de schoot van mijn mama.”

(Lees verder onder de foto)

De bijnaam van Kenji is ‘zeuneke’ bij zijn club. ©  rr

“Ik ben ergens blij dat ik die bewuste avond niet in de auto zat. Mijn mama krijgt het beeld nog vaak voor haar. Ik vind het erg voor haar dat zij dat beeld constant zal blijven zien. Ze heeft het er heel moeilijk mee, elke keer als we erover praten zijn er tranen. Ik laat ze niet meteen zien, maar als ik over papa praat dan is dat met de glimlach. Ik heb zo’n goeie herinneringen aan hem. Net voor hij stierf zei ik nog hoeveel ik van hem hield. Dat doet me nu wel deugd.”

In volle puberteit

Ondanks het plotse overlijden van zijn vader en zijn jonge leeftijd kan Kenji zijn focus toch goed houden tijdens de wedstrijden. “Dan ben ik alleen bezig met mijn spel. Die klik kan ik wel maken. Als ik dan eens gefrustreerd geraak, dan is mijn familie er om mij moed in te spreken. Ik heb enorm veel steun aan hen.”

Maar ook omgekeerd geldt dat voor Kenji. “Vlak na papa’s overlijden heb ik eigenlijk mijn mama opgevangen. Ik kookte thuis en probeerde wat te doen in het huishouden. Da’s toch normaal als zij dat dan al vijftien jaar deed voor mij. Ik voelde dat als mijn taak op dat moment. En op dit moment is zij ook zeer trots op wat ik doe.”

(Lees verder onder de foto)

Kenji Rongé op het BK Darts. ©  rr

Genieten van darts

Nu geniet Kenji van alle momenten die hij met zijn drie pijltjes samen doormaakt. “De connectie onderling met de jeugdspelers is enorm goed. Da’s ongelooflijk. Wij kunnen lachen, plezier maken, maar tijdens de wedstrijd zijn we wel tegenstanders natuurlijk. Ik geniet van elk moment dat ik aan een dartblok sta en mijn ding kan doen. Mijn familie steunt me door dik en dun. Ik ben nog niet echt op een topniveau, maar ik leer enorm veel bij. Dat is uiteindelijk waar het om draait, veel bijleren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER BK Darts