GIRO 2022. ETAPPE 9 (Isernia - Blockhaus) Grote test voor favorieten op klim waar Eddy Merckx allereerste ritzege in grote ronde boekte

We hebben er na de rit richting Etna even op moeten wachten, maar zondag staat er een echte bergrit op het programma in de Giro. Het peloton rijdt door de Apennijnen en moet onderweg naar de slotklim, de Blockhaus, nog vier andere hellingen overwinnen. Een ideale gelegenheid voor de favorieten om de degens te kruisen, zo net voor de tweede rustdag.

Sam Varewyck

Start: om 11u40 in Isernia

Aankomst: omstreeks 17u15 op de Blockhaus

Afstand: 191 kilometer

Het parcours

De renners hadden dinsdag al de rit met aankomst op de Etna, nu wacht hen de tweede bergrit - volgens de officiële Giro-website de eerste vijfsterrenrit. En het is meteen van moeten, want van de vijf hellingen in de negende etappe liggen er drie in de eerste veertig kilometer. Dat zijn de Valico Del Macerone (derde categorie), de Rionero Sannitico (tweede categorie) en Roccaraso (tweede categorie).

Na die drie beklimmingen begint een lang, glooiend gedeelte van 90 kilometer dat hoofdzakelijk bergaf loopt. Daarna komen de renners aan de voet van de Blockhaus, die twee keer wordt bedwongen: de eerste keer doen de renners enkel het eerste stuk, dat de Passo Lanciano heet. Die beklimming is 10,3 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6%.

Na de afdaling komen de renners aan op een ongecategoriseerd klimmetje dat meteen gevolgd wordt door de Blockhaus. De slotklim is 13,6 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4%. Het steilste punt bevindt zich op zo’n vier kilometer van de streep (14%), al klimmen sommige stroken in de slotkilometers ook boven de 10%.

De favorieten

De etappe naar de Blockhaus wordt een echte test voor de mannen met klassementsambities. Dan kijken we vooral naar namen als Simon Yates, Richard Carapaz, João Almeida, Mikel Landa, Pello Bilbao, Romain Bardet en zelfs de Nederlander Wilco Kelderman. Het wordt ook uitkijken naar rozetruidrager Juan Pedro Lopez. Kan de 24-jarige Spanjaard standhouden op de Blockhaus?

Er zijn natuurlijk ook een pak renners die kunnen profiteren als de uitgesproken klassementsmannen te veel naar elkaar loeren. Denk maar aan Giulio Ciccone of zelfs oude vossen als Alejandro Valverde en Domenico Pozzovivo. En wat als de vroege vlucht toch voorop zou blijven en daar een jonge wolf zich komt roeren… Mauri Vansevenant, bijvoorbeeld?

Dit worden de sleutelmomenten

De drie eerste hellingen van de dag liggen al heel vroeg op het parcours, dus het zal uitkijken worden naar de beklimmingen van de Passo Lanciano en Blockhaus. Voor de ritwinst wordt het afwachten wat de klassementsmannen willen. Gunnen de toppers het roze aan een van de mindere goden of zetten ze hun ploegen snel aan het werk? Voor het roze hangt alles af van hoe lang Juan Pedro Lopez kan volgen.

Hoe dan ook zullen de favorieten elkaar bekampen op de slotklim. Nairo Quintana viel bij het laatste bezoek in 2017 al aan op zeven kilometer van het einde en won uiteindelijk de rit. De zwaarste stroken van de Blockhaus bevinden zich in de laatste vijf kilometer: wie goed is, zal zich daar moeten tonen.

Dit moet u nog weten

De Giro kwam eerder al zes keer op bezoek op de Blockhaus. De laatste keer was - zoals eerder vermeld - in 2017, toen Nairo Quintana erin slaagde om Thibaut Pinot en latere eindwinnaar Tom Dumoulin te kloppen. Voor België is het echter het allereerste bezoek van de Giro aan deze klim die tot de verbeelding spreekt: in 1967 won ene Eddy Merckx er voor het eerst een etappe in een grote ronde. De eerste van vele: nadien zouden er in de Giro, Tour en Vuelta nog 63 ritzeges (!) volgen. Merckx won nadien nog een etappe en eindigde die Giro als negende.

Het is u waarschijnlijk ook opgevallen dat de naam Blockhaus niet bepaald Italiaans, maar wel Duits klinkt. Volgens de officiële Giro-website zou de naam mogelijk afkomstig zijn van een Oostenrijkse commandant die samen met een team schutters op die berg gestationeerd was, kort na de unificatie van Italië in de negentiende eeuw. Er stond toen een stenen fort op de helling waarvan de naam afgeleid zou zijn.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio