De kinderen van Jos Verhelst bij het gedenkteken van hun vader. 

De kinderen van Jos Verhelst bij het gedenkteken van hun vader. © Walter Saenen

Kinderen brengen eerbetoon aan vader Jos Verhelst, socialistisch icoon in Stuivenbergwijk

Antwerpen -

Woonhaven Antwerpen bracht zaterdag een eerbetoon aan Jos Verhelst, de man naar wie het plein vernoemd werd. Hij was jarenlang voorzitter van Onze Woning en zou op 14 mei zijn honderdste verjaardag vieren. Woonhaven wil de nieuwe generatie bewoners in de Stuivenbergwijk zo laten kennismaken met een buurticoon. Dat gebeurde in gezelschap van familie en vrienden, onder wie oud-burgemeesters Leonie Detiège en Bob Cools.

Op het Jos Verhelstplein stroopten buurtbewoners zaterdag de mouwen op voor een lentepoets. De sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven Antwerpen maakte van de gelegenheid gebruik om Jos Verhelst te eren. “Het plein werd vernoemd naar mijn vader, maar slechts weinigen weten nog echt wie hij was. In tegenstelling tot heel wat andere figuren, is er niets over mijn vader te vinden op Wikipedia”, vertelt Jeff Verhelst (53). 

Jos Verhelst was een graag gezien figuur in de Stuivenbergwijk. “Hij was eigenlijk een beetje de bezieler van de buurt”, zegt Jeff. Zijn zus Jacqueline vult aan: “Altijd actief op verschillende fronten. Als politieker bij de socialistische partij, maar ook bij het OCMW en Onze Woning.”

Bob Cools spreekt de menigte toe.

Bob Cools spreekt de menigte toe. © Walter Saenen

“Onze vader zette zich daarnaast ook in voor de jeugd in het bijzonder onderwijs en voor het verenigingsleven in de buurt. Toen hij voorzitter werd van zwemclub De Vrije Zwemmers, wisten jongeren plots weer wat te doen en sloegen ze massaal aan het zwemmen. Dat kwam de buurt alleen maar ten goede.”

Oud-burgemeester en goede vriend Bob Cools overliep de carrière van zijn kameraad. Geen droge feiten, wel de ene anekdote na de andere. “Jos was een diepsociaal bewogen man. Maar de sociale strijd betekende eveneens gezelligheid. Na de zwaarste sociale vergaderingen moest er steeds tijd zijn voor een pintje. Leve de Jos!”

Leona Detiège, Bob Cools en Fons Duchateau van Woonhaven.

Leona Detiège, Bob Cools en Fons Duchateau van Woonhaven. © Walter Saenen

Ook oud-burgemeester en voormalig partijgenoot Leona Detiège was aanwezig. Zij hield geen speech, maar stak haar waardering voor Jos niet onder stoelen of banken. “Hij was een warm en sympathiek persoon. Erg gedreven en altijd sociaal geëngageerd.” (lava)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio