Ronny Aerts van Hoeve De Ploeg, samen met kopers Calixte en Christiane, gedeputeerde Kathleen Helsen en koper Paul. 

Ronny Aerts van Hoeve De Ploeg, samen met kopers Calixte en Christiane, gedeputeerde Kathleen Helsen en koper Paul. © Robin Fasseur voor provincie Antwerpen

Hoeve De Ploeg in Herselt trapt Week van de Korte Keten op gang: provincie lanceert onderzoek naar klanten die rechtstreeks bij producenten kopen

Herselt -

Het familiaal melkveebedrijf Hoeve De Ploeg in Herselt trapte zaterdag de Week van de Korte Keten op gang met een receptie voor hun klanten. De themaweek duurt tot zondag 22 mei, maar nog tot en met 31 juli loopt er een onderzoek naar het profiel van de klanten die hun producten het liefst rechtstreeks van de producenten kopen. Op basis van die informatie lanceert de provincie nadien nog een campagne.

Kristof Van Rompaey

Een korte keten betekent dat er zo weinig mogelijk schakels tussen jou en je voedsel zitten. Het concept gaat dus hand in hand met lokale, duurzame, eerlijke geprijsde en seizoensgeboden ingrediënten. Met de Week van de Korte keten vestigen alle Vlaamse provincies, het Steunpunt Korte Keten en VLAM (Vlaams centrum voor Agro- en VisserijMarketing) er extra aandacht op. Met de campagne Korte Keten Kopers, die zaterdag in Herselt is gelanceerd, zet het Antwerpse provinciebestuur nu de klanten centraal.

Wie in de provincie woont of er korte keten-producten aanschaft, kan de komende maanden via een online link enkele vragen beantwoorden. “Je kunt er eventueel ook een foto uploaden van jezelf in een korte keten-setting of met je favoriete korte keten-product”, luidt het. “Medewerkers van provincie schuimen ook enkele korte keten-verkooppunten af om het de klanten te leren kennen. Aan het einde van de zomer worden er onder de deelnemers leuke en lekkere prijzen verdeeld.

Uitgebreid programma

“Het pluspunt van de korte keten is de rechtstreekse band tussen de producent en zijn klanten”, stelt gedeputeerde voor Landbouw en Plattelandsbeleid Kathleen Helsen (CD&V). “Er ontstaat zo een wederzijds begrip, de boer krijgt een eerlijke prijs, de klant kan met eigen ogen zien waar zijn voedsel vandaan komt of er vragen over stellen. Mensen leren ook hoe boeren afhankelijk zijn van de seizoenen, enzovoort.”

Hoeve De Ploeg luidde de Week van de Korte Keten in met een receptie voor korte keten kopers.

Hoeve De Ploeg luidde de Week van de Korte Keten in met een receptie voor korte keten kopers. © Robin Fasseur voor provincie Antwerpen

Hoeve De Ploeg van de familie Aerts uit Herselt luidde de themaweek zaterdag feestelijk in met een receptie met lekkernijen uit hun uitgebreid gamma aan zuivelproducten. “Op de website vind je een overzicht van de overige activiteiten die de komende dagen nog plaatsvinden”, klinkt het. “Er staan onder meer brunches, infomomenten, openstaldagen, opendeurdagen, openvelddagen, duurzaamheidsfestivals, proeverijen, rondleidingen en picknicks op het programma.”

www.weekvandekorteketen.be

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio