Waterbuffels spetteren weer in hun zwemvijver

Sint-Antonius (Zoersel) -

Het seizoen van de openluchtzwembaden begon niet alleen in Antwerpen, maar ook in Sint-Antonius (Zoersel). Op de Keysershoeve mochten de waterbuffels voor het eerst na de winter weer op de wei én in hun zwemvijver. Het publiek kreeg als extra attractie nog twee spannende bevallingen te zien van melkkoeien, waarbij één kalf dat in stuit lag in nood verkeerde. Maar gelukkig liep alles goed af dankzij boer Wim.

Kristin Matthyssen

Wim Keysers en Wendy Dekker zijn samen met hun vier kinderen Elke, Emre, Fleur en Robbe de vierde generatie die de boerderij runt. In 2017 kocht het koppel enkele waterbuffels, omdat ze merkten dat er veel vraag was naar buffelmelk. Intussen zitten ze al aan 140 waterbuffels, inclusief de kalveren.

“We zijn begonnen met twaalf waterbuffels, maar we hebben ook al twee keer een groep bij aangekocht”, verklaart Wendy de snelle vermenigvuldiging. “Eén keer uit Wallonië en één keer uit Duitsland, want we blijven de enige waterbuffelboerderij in Vlaanderen.”

Of hun veestapel waterbuffels nu groter is dan hun veestapel melkkoeien? “Nee, we melken 130 gewone koeien en slechts 45 waterbuffels. De rest van onze waterbuffels zijn nog te jong.”

Nepalezen

De vraag naar waterbuffelmelk en andere buffelproducten blijft groot. “We hebben er veel Nepalese klanten bijgekregen. Belgen kopen op het vlak van buffelvlees vooral de grote dikke stukken zoals de côte à l’os voor op de barbecue, terwijl de Nepalezen al het andere vlees kopen. We leveren onze buffelmelk ook aan een bekende kaasmaker uit Lotenhulle en aan de melkauto’s. Ook in onze eigen hoevewinkel kan je alle buffelproducten kopen.”

Deze twee medewerkers hielden in de gaten of er geen kinderen in de buffelweide kwamen. 

Deze twee medewerkers hielden in de gaten of er geen kinderen in de buffelweide kwamen. ©  kma

Door de droogte groeit er vrij weinig gras op de wei, daarom startte het weideseizoen voor de waterbuffels dit jaar iets later dan gewoonlijk. Zaterdag mochten de dieren voor het eerst na de winter naar buiten. Volgens Wendy is het altijd afwachten hoe groot de goesting zal zijn om in hun zwembad te plonsen. Maar ditmaal duurde het niet lang of de poel dreef vol rollende buffels. De beesten knorden letterlijk van de pret - buffels loeien niet - en renden in galop over de wei.

Dolle zwempret voor de waterbuffels. 

Dolle zwempret voor de waterbuffels. ©  kma

Binnen in de melkveestal had boer Wim Keysers de handen vol aan twee noodbevallingen. Een kalf dat helemaal gedraaid lag - moest met een soort verlostang voor koeien gehaald worden. Tientallen kinderen en ouders keken bang en ademloos toe. Aanvankelijk leek het stiertje dood ter wereld gekomen, maar de boer begon het te reanimeren en kreeg de hartslag op gang. Intussen was ook de andere koe in grote barensnood en moest ook hier de boer assisteren. ”Zo’n gecompliceerde bevallingen maken we normaal maar één keer per jaar mee”, zei de boer. “Zonder hulp overleeft zo’n kalf dat helemaal verkeerd ligt het niet. Normaal kalveren melkkoeien nochtans heel gemakkelijk.”

Het kalf lag in stuit en verkeerde in nood, net als de moeder. 

Het kalf lag in stuit en verkeerde in nood, net als de moeder. ©  kma

Gelukkig kwam alles goed en stonden beide stiertjes een uur later al op hun pootjes, schoongelikt door de moeders. De melkkoeien kalveren meer gespreid normaal, “maar omdat we waterbuffels natuurlijk gedekt worden, zitten we daar echt met een geboortepiek. In twee weken tijd hebben zestien buffels gekalfd”, vertelt Wendy. “Dat was even een zware periode.”

Veel bezoekers keken met een bang hart naar de bevallingen. In het begin bewoog het ene kalf amper. 

Veel bezoekers keken met een bang hart naar de bevallingen. In het begin bewoog het ene kalf amper. ©  kma

Eind goed, al goed. 

Eind goed, al goed. ©  kma

Hind Benchella (8) uit Antwerpen genoot met haar neefjes Souleman (6) en Loqman (6) van de spetterende buffels en de spannende bevallingen. “Ik wil later zelf dierenarts worden”, zegt het meisje. “Maar wel voor kleine huisdieren, niet voor koeien.” Leon Candries (7) uit Schilde vond de bevallingen “een beetje vies en bloederig.” Leon komt vaak buffelijs kopen in de Keysershoeve. “Wij vinden dat heel lekker, en ook het vlees is superlekker”, zegt zijn mama.

Alle info over de hoevewinkel en activiteiten van deze Zoerselse korteketenboerderij op de Facebookpagina van Keysershoeve Zoersel.

Spetterende waterbuffels. 

Spetterende waterbuffels. ©  kma

Die gaan vanavond goed slapen. 

Die gaan vanavond goed slapen. ©  kma

Die gaan vanavond goed slapen. 

Die gaan vanavond goed slapen. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio