© atv

Antwerpenaren zoeken verkoeling in zwemvijver Boekenberg: “Een plons in het water, de ideale studiepauze”

Antwerpen -

Zwemliefhebbers hadden zaterdag het geluk aan hun kant: de start van het openluchtseizoen ging gepaard met geweldige weersomstandigheden. Heel wat Antwerpenaren zakten dan ook af naar zwemvijver Boekenberg om er hun eerste plons van het jaar te wagen. Sommigen uit puur vermaak, anderen om hun hoofd koel te houden tijdens de blok.

Laurens Van Aert

De stralende zon lokte zaterdagnamiddag heel wat Antwerpenaren naar de openluchtvijver Boekenberg in Deurne. Om 12u ging daar het openluchtseizoen van start. Het enthousiasme was groot, vertelt een medewerker. “Het water is dan ook heerlijk. Op een week tijd steeg de temperatuur van 12 naar 18 graden. Nog steeds frisjes, maar wel ideaal bij deze weersomstandigheden.”

Wie zich maar weinig aantrekt van die temperatuur, is Christel Hooijdonckx (55). Zij is als lid van de ijsbeerclub het hele jaar door te vinden in de vijver van Boekenberg. “Qua openluchtzwembad is dit echt de place to be in Antwerpen. Het is zo natuurlijk, je hoeft zelfs niet te douchen als je uit het water komt. Normaal kom ik hier ijsberen, maar het is ook fijn om bij warm weer iets langer in het water te blijven. Het was dan ook aangenaam om het zomerseizoen onder deze weersomstandigheden te openen.”

Christel Hooijdonckx is wel wat koudere temperaturen gewend.

Christel Hooijdonckx is wel wat koudere temperaturen gewend. © Joris Herregods

Genieten van het weer deden ook broers Reda (13) en Omar (14) en hun neefje Nasser (13). Zij vonden letterlijk een hotspot aan de rand van de vijver. “Een beetje zwemmen, bijbabbelen en ondertussen een kleurtje pakken. Ik denk dat je dan kan spreken van een geslaagd familie-uitje”, lacht Omar. “We wonen hier om de hoek dus zwemmen praktisch in onze achtertuin. We zijn hier de afgelopen jaren dan ook geregeld geweest. Ik heb zitten wachten op de opening en ben blij dat we eindelijk het water in mogen”, glundert Nasser.

Reda, Omar en Nasser op hun hotspot.

Reda, Omar en Nasser op hun hotspot. © Joris Herregods

Waar vaste klanten Reda en zijn familie in spanning uitkeken naar de heropening van de vijver, lieten Igor Brandt (52) en zijn dochter Erina (14) zich volledig verrassen. Zij kwamen voor het eerst naar het Boekenbergpark. “Normaal gaan we zwemmen in Mechelen, maar we wilden eens iets anders proberen. We zijn van Heist-op-den-Berg en hadden vandaag een familiefeestje. Maar dat ging niet door, waarna we spontaan beslisten om naar hier te komen, een fijn plan B”, lacht Igor.

Vader en dochter zwemmen voor het eerst in Boekenberg.

Vader en dochter zwemmen voor het eerst in Boekenberg. © Joris Herregods

Vader en dochter zijn opgetogen over het water en de omgeving. “Het is ruim en verfrissend. We gaan hier toch een tijdje blijven. Een beetje baantjes trekken en ondertussen wat plezier maken, want echt goeie zwemmers zijn we nu ook niet”, lacht Erina.

Buurtbewoners Pit De Bens (65), zijn vrouw Ina Van Velen (63) en vriendin Lucienne Van Deurne (74) lijken wel overtuigd van hun zwemcapaciteiten. Net zoals Christel zijn ook zij fervente ijsberen. “We zijn lid van de Deurnese Ijsberen. Zelfs als de zon niet schijnt vertoeven we graag in het water. Het mag wel niet te druk zijn, want dan komen we niet. Over het water hoor je ons in ieder geval niet klagen. Velen vinden het koud, maar voor ons ijsberen is dit warm”, aldus Pit.

Pit, Ina en Lucienne genieten van de zon, maar zijn rasechte ijsberen.

Pit, Ina en Lucienne genieten van de zon, maar zijn rasechte ijsberen. © Joris Herregods

Wat verderop hangen Diego De Ridder (19) en Fran Galbusera (19) aan de rand. Zij trokken naar Deurne om even te ontsnappen aan de boeken. “De examens komen eraan, dan is dit echt wel de ideale blokpauze”, zegt Fran. Maar de vrienden komen hier niet alleen om het hoofd leeg te maken. In de wintermaanden plonst Diego als ijsbeer in het water, Fran heeft de ambitie om zich bij die groep te voegen.

Diego en Fran maken hun hoofd leeg tijdens de blok.

Diego en Fran maken hun hoofd leeg tijdens de blok. © Joris Herregods

Maar first things first: de examens. “We gaan niet al te lang kunnen blijven want we moeten zo meteen weer aan de bak. Het was moeilijk om onszelf in gang te trekken, maar dat komt wel goed, zeker na deze duik”, besluit Diego.

Aangeboden door onze partners