Vaccinatiecentrum Pallieterland bevindt zich in het Herman Vanderpoortenstadion. © Chris Van Rompaey

Berlaars oppositieraadslid spuit weer kritiek op werking vaccinatiecentrum: “Gelet op huurprijs beter naar andere locatie”

Berlaar, Lier, Duffel, Nijlen, Ranst -

Gemeenteraadslid Wim Kelber (Kartel BHG) uit Berlaar spaart opnieuw zijn kritiek op de werking van Vaccinatiecentrum Pallieterland in Lier niet. Dit keer klaagt hij de hoge huurprijs van de lokalen in het Herman Vanderpoortenstadion aan én de nadelen van dit gebouw.

Chris Van Rompaey

“In het verleden heb ik het morsen met geld door de penhoudende gemeente Lier al aangeklaagd. Je weet wel, 120.000 euro voor negentig dagen student-parkingwachters aan het vaccinatiecentrum De Mol. Na deze terechte kritiek werd de parking gerund met goed werkende, enthousiaste vrijwilligers aan het stadion van Lierse”, gaat Wim Kelber van start.

“De vaccinatiecentra zouden eind april sluiten. Uiteindelijk besliste de Vlaamse overheid om ze open te houden tot 31 december. Vaccinatiecentrum Pallieterland zou in een lightversie doorgaan met één shift per week. Maar deze week besliste Vlaanderen om de 80-plussers en de bewoners van de woonzorgcentra een tweede booster aan te bieden. Tijd dus om het vaccinatiecentrum op te schalen. Vanaf 24 mei tot einde juni plant Pallieterland een twintigtal shiften.”

Wim Kelber. © Chris Van Rompaey

Mobiele vaccinatieteams

“Gelet op de huurprijs van de huidige site en de bijbehorende nadelen (verdieping met trap, buiten aanschuiven, stoelen niet altijd reinigbaar, verwarmingsproblematiek, hoogteverschillen, gemeenschappelijke gebruik van de parking) kijkt Eerstelijnszone Palliterland volgens mij beter uit naar een andere, gelijkvloerse locatie. Het is bovendien tijd om te onderzoeken of er niet kan gevaccineerd worden in elk van de deelnemende gemeenten van de ELZ Pallieterland, dus met mobiele teams in Berlaar, Duffel, Nijlen, Ranst en Lier. In parochiezalen bijvoorbeeld.”

We vroegen Rik Verwaest (N-VA), als burgemeester van de penhoudende gemeente Lier, om een reactie. “Het behoud van een vaccinatiecentrum is een vereiste van de overheid: je moet immers indien nodig op zeer korte termijn kunnen opschalen naar meerdere vaccinatielijnen. Bovendien zijn alle evenementen weer op gang, wat de beschikbaarheid van (grote) zalen nog meer beperkt. Los daarvan deden we inspanningen om de huurprijs van de locatie te kunnen doen dalen en de infrastructuurkost te verlagen.”

“Het klopt dat de standaardroute om de eerste verdieping van het vaccinatiecentrum te bereiken via een trap verloopt. Ook in eerdere periodes gingen er ouderen naar boven, zonder dat er klachten over waren. Het is niet omdat je 80+ bent, dat je per definitie slecht ter been bent. Er is echter ook een lift voor wie minder mobiel is. En de bewoners van de woonzorgcentra die dit wensen, worden, zoals altijd al het geval was, in hun vertrouwde verblijfplaats gevaccineerd”, merkt Verwaest op.

Grotere kost

Het voorstel van Wim Kelber om met mobiele vaccinatieteams te werken, ziet burgemeester Rik Verwaest niet zitten. “Vaccinatiecentra die afwisselend in een van de vijf gemeenten opengaan, zou de bereikbaarheid voor 80-plussers uiteraard verhogen. Maar vaccineren op een vaste locatie in elke gemeente van ELZ Pallieterland zou dan wel een grotere logistieke kost veroorzaken. Dit zou alles ook veel complexer maken naar de organisatie toe en gemakkelijk aanleiding geven tot fouten. Er zijn tot op vandaag mensen die denken dat het vaccinatiecentrum nog altijd in cultuurcentrum De Mol zit, zelfs als hun uitnodiging het adres van het voetbalstadion vermeldt”, aldus Rik Verwaest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lier