© ATV

Marktkramers Theaterplein ontgoocheld over nakend glasverbod: “Dit is een pestmaatregel”

Antwerpen -

Antwerpenaren die op zaterdag of zondag graag een glaasje cava, champagne of wijn drinken aan een kraam op het Theaterplein, zullen dat binnenkort misschien uit herbruikbare bekers doen. Met een glasverbod voor eet- en drankkramen hoopt de stad namelijk de overlast tijdens weekendmarkten terug te dringen. Marktkramers wiens succes staat of valt met het verkopen van eten en drinken reageren ontzet. “Wij vallen uit de lucht. Dit gaat ons geld kosten.”

Laurens Van Aert

Elke zaterdag nestelen honderden bezoekers van de markt op het Theaterplein zich gezellig op een barkruk om vervolgens te genieten van een glaasje cava, wijn of champagne. Tot nu toe steeds in glazen kuipjes, maar daar wil de stad verandering in brengen. In haar ogen leidt de populariteit van de kramen tot overlast in de nabije omgeving. Om dat tegen te gaan, wil de stad nu een reeks maatregelen doorvoeren, tot onvrede van de marktkramers.

“Deze maatregelen zijn een beetje overtrokken. Akkoord, er is sprake geweest van overlast, maar dat was een uitloper van de pandemie. Sinds drie à vier weken is het hier opnieuw veel kalmer. De clubs zijn weer open, de zon schijnt, en dus gaan mensen elders genieten. Hierdoor is ook de druk op het Theaterplein sterk afgenomen. Dit voelt echt aan als een pestmaatregel”, zegt Alain Veeckmans (56) van Krokettenkraam.

Alain Veeckmans spreekt over pestmaatregelen.

Alain Veeckmans spreekt over pestmaatregelen. © Walter Saenen

Julie Creten (25) van Red Sonja’s Omeletshop en Koen Karels (59) van Koen en Jeff, gaan akkoord met hun collega. “Ik begrijp wel vanwaar het idee komt om maatregelen te treffen, maar elke week brengen onze bezoekers hun glas naar de containers en keren we zelf de scherven bijeen. De markt is geen stal, al lijkt de boodschap van het stadsbestuur dat wel te impliceren”, aldus Creten.

Koen Kerels vindt dat marktkramers opnieuw gestraft worden.

Koen Kerels vindt dat marktkramers opnieuw gestraft worden. © Walter Saenen

Volgens haar ligt de oorzaak van de problematiek niet bij de marktbezoekers, maar wel bij de mensen die alcohol inslaan bij omliggende nachtwinkels en zich daarna installeren op en rond het Theaterplein. Ook Veeckmans vindt dat de verkeerde partijen gestraft worden.

“Nachtwinkels kunnen vrolijk driehonderd flessen verkopen en wij zouden dan onze drank in plastic bekers moeten aanbieden, wat verre van smakelijk is. De beleving wordt volledig weggenomen op die manier.” Karels sluit zich daarbij aan. “Als je een flesje van dertig euro bestelt, is het toch allesbehalve smakelijk om dat uit herbruikbare bekers te drinken? Niet echt klassevol. Na een tijd gaan zelfs propere bekers eruitzien alsof ze al honderd keer gebruikt zijn.”

Julie Creten is ontgoocheld in het stadsbestuur 

Julie Creten is ontgoocheld in het stadsbestuur © Walter Saenen

“Wij proberen mensen een geweldige middag te bezorgen. Maar we hebben wel het gevoel dat we de ene straf na de andere krijgen. Bovendien is de overlast al een paar weken enorm afgenomen. Deze regels komen echt te laat”, aldus Karels.

Slachtoffer van eigen succes

Nico Volckeryck, de directeur van Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen Antwerpen, reageert teleurgesteld op de plannen van het stadsbestuur. “Dit is beslist zonder medeweten van de vertegenwoordigers van marktkramers. Er is een marktcommissie met onder meer Unizo en de marktbonden, maar die is al acht maanden niet meer samengeroepen. Het is bijzonder vervelend om nu de markt op te stappen en mensen te moeten vertellen dat ook wij uit de lucht vallen.”

Bezoekers van de markt lieten de nakende nieuwe regels niet aan hun hart komen.

Bezoekers van de markt lieten de nakende nieuwe regels niet aan hun hart komen. © Walter Saenen

“Ik heb het niet begrepen op dit soort repressieve maatregelen. Op deze manier slaat de stad ondernemerschap dood. De zaterdagmarkt is uitgegroeid tot een heuse belevenis in onze stad. Dit is hét moment waarop Antwerpenaren elkaar ontmoeten. Er zijn natuurlijk de nodige problemen, maar nu gaat men niet de overlastbezorgers aanpakken, maar wel de marktkramers, die zo slachtoffer worden van hun eigen succes”, aldus Volckeryck.

Aangeboden door onze partners