Met deze glascreatie trekt Karel Vernaillen naar de tentoonstelling ‘Buitenstaanders in de Tuin’ in het Arboretum van Kalmthout. 

Met deze glascreatie trekt Karel Vernaillen naar de tentoonstelling ‘Buitenstaanders in de Tuin’ in het Arboretum van Kalmthout. © Marc Wouters

‘Atelier in Beeld’ laat publiek binnenkijken in de werkruimte van kunstenaars: Je staat nu als bezoeker op de eerste rij

EKEREN -

Het project ‘Atelier in Beeld’ is een initiatief waar Vlaanse en Brusselse kunstenaars aan deelnemen. In Ekeren kan je nog zondag 15 mei kennis maken met 19 kunstenaars op 13 locaties. De ontmoeting tussen publiek en kunstenaar staat centraal.

Karel vernaillen werkt met glas en recuperatiemateriaal.

Karel vernaillen werkt met glas en recuperatiemateriaal. © Marc Wouters

In Ekeren hebben 20 kunstenaars zich voor ‘Atelier in Beeld’ ingeschreven. Kunstschilder en fotograaf Alfons Condez moest wegens ziekte forfait geven. Het project focust op ateliers waar je het werkproces van de kunstenaar ziet. Altijd hebben we al willen weten hoe kunstwerken tot stand komen. Op tentoonstellingen zien we het resultaat, maar we hebben meestal geen idee hoe een werk tot stand komt. ’Atelier in Beeld’ zet de deuren van de ateliers wijd open. Je staat nu als bezoeker op de eerste rij. 

Na het succes van de eerste editie in 2019 sprokkelde het cultuurcentrum 252cc twintig kunstenaar die ofwel hun atelier openstellen, ofwel exposeren in Cultuurstation Tracé in de Veltwijcklaan 222.

Johan Desmet exposeerde al in binnen- en buitenland. Voor de eerste keer stelde hij zijn atelier open voor het publiek.

Johan Desmet exposeerde al in binnen- en buitenland. Voor de eerste keer stelde hij zijn atelier open voor het publiek. © Marc Wouters

Wij bezochten in de Veltwijcklaan 74 het atelier van glazenier Karel Vernaillen (72). Vernaillen ontdekte de materie glas bij de renovatie van het huis van zijn broer. Het ambacht trok hem aan en na een bezoek aan een ambachtenmarkt, besloot hij een cursus te volgen aan de academie van Merksem en later die van Mechelen. In Merksem leerde hij vlakglas, of glas in lood te bewerken. In Mechelen lag de nadruk op warm glas. Van 17 juni tot en met 28 augustus neemt de kunstenaar in het Arboretum van Kalmthout deel aan de tentoonstelling ‘Buitenstaanders in de Tuin’ van Kunstplatform Kappa. In de tuin van Vernaillen is ook werk te zien van de Antwerpse Isabel Fredus. Zij werk met verschillende media zoals video, installaties en beeldhouwen.

Desmet werkt graag in de schaduw, maar vindt het uiteindelijk toch fijn om mensen in zijn atelier te ontmoeten en hen over zijn passie te vertellen.

Desmet werkt graag in de schaduw, maar vindt het uiteindelijk toch fijn om mensen in zijn atelier te ontmoeten en hen over zijn passie te vertellen. © Marc Wouters

Johan Desmet (66) heeft even getwijfeld om deel te nemen aan ‘Atelier in Beeld’. Hij werkt graag in de schaduw, maar vindt het uiteindelijk tot fijn om mensen in zijn atelier te ontmoeten en hen over zijn passie te vertellen. Kunst is Desmet niet vreemd. Zij hele loopbaan was hij docent aan de hogeschool Sint-Lucas in Antwerpen. Desmet werkt het liefst met potlood, maar kapt of moduleert al even graag in hout of een andere materie. Zijn inspiratie vindt hij in het dagelijkse leven. Een opgelegd thema is aan hem niet besteed. Zijn atelier is gevestigd aan het Van de Weyngaertplein 30 in Mariaburg.

Alle ateliers en Cultuurstation Tracé zijn zondag nog open van 14 tot 18u. De deelnemerslijst vindt je op de website van 252cc.  (mawo)

www.252cc.be

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio