Anton Mertens: “De vierde plaats van afgelopen zondag in Helchteren heeft me moed gegeven.” 

Anton Mertens: “De vierde plaats van afgelopen zondag in Helchteren heeft me moed gegeven.” © koen fasseur

Anton Mertens uit Rijkevorsel gaat zondag zijn eigen kans bij de nieuwelingen: “De extra trainingen missen hun doel niet”

In het Shopping Park van Olen wordt zondagmiddag om 14.30 uur de 34ste editie van de Herman Vanspringels Diamond op gang geschoten. Deze wedstrijd maakt deel uit van de Topcompetitie voor nieuwelingen. Onder de deelnemers ook Anton Mertens uit Rijkevorsel.

Lieven Verheyen

“In tegenstelling tot de voorgaande jaren ligt de aankomst dit jaar niet in Vorselaar, maar wel op het Astridplein in ­Grobbendonk”, zegt Anton ­Mertens. “Veel verschil zal dat echter niet maken. De kans dat het ook daar tot een massaspurt komt, is gezien het vlakke parcours bijzonder groot.”

Rijkevorselnaar Mertens is geen rasechte spurter. Een rol als top­favoriet is dan ook niet voor hem weggelegd. Toch mogen zijn prestaties tot nu toe dit seizoen best gezien worden. Met een podiumplaats in Vosselaar en drie andere topzesplaatsen behaalde Mertens al best aardige resultaten. En dan mogen we het knechtenwerk dat hij als nieuweling al durft te leveren niet uit het oog verliezen.

“Ik zit er inderdaad niets mee in om mijn kansen soms op te offeren voor anderen. Al wil ik dat ook wel relativeren. Meestal besef ik dan ook wel dat winnen er voor mezelf niet inzit. In zo’n geval is het volgens mij beter dat de overwinning binnen onze ploeg blijft dan dat ik zelf ergens rond een tiende plaats finish. Bovendien wordt mijn werk door de anderen wel geapprecieerd. Zoals onlangs nog in Herenthout. Die complimenten doen me dan figuurlijk groeien. Al is dat met mijn tengere gestalte natuurlijk ook niet zo moeilijk.” (lacht)

Zondag zal Mertens, wiens broer Arthur ook wielrenner is, zijn eigen kans gaan. “Dat is zeker de bedoeling, al weet je dat natuurlijk nooit op voorhand. Het wedstrijdbeeld kan per seconde veranderen. Die vierde plaats van afgelopen weekend in Helchteren heeft me alvast moed gegeven.”

Aan kracht gewonnen

De stappen voorwaarts die de 15-jarige student TSO Sport aan het Mariagaarde-instituut in Westmalle aan het zetten is, zijn opmerkelijk. Vorig jaar bengelde hij nog geregeld achteraan de staart van het peloton.

“En dan moest ik echt mijn best doen om bij de anderen te blijven. Wat de hoofdreden is van mijn progressie? Intussen heb ik toch al een groeischeut gekregen en aan kracht gewonnen. Komt er ook bij dat ik sinds dit jaar naast de wekelijkse ploeg­trainingen ook nog samenwerk met trainer Rob ­Lenaerts. Die extra training op dinsdag gebeurt samen met enkele andere ploegmaats en mist zijn doel niet. Om het een beetje echt te laten blijken, hebben we onszelf met Velocity ook nog een leuke ploegnaam gegeven.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio