De organisatoren zien het al helemaal zitten. © Jef Matthee

Verenigingen zetten schouders onder eerste editie van F’Josterwaak: “Ben je nu 9 of 99, we hebben voor iedereen wel iets in petto”

Houtvenne -

Opluchting in Houtvenne (Hulshout): na twee keer uitstel door corona geven ze er op donderdag 19 mei het startschot van F’Josterwaak, een nieuw vierdaags dorpsfeest in en rondom de Sint-Adrianuskerk. Tal van plaatselijke verenigingen zetten er de schouders onder met steun van de gemeente en erfgoedcel Kempens Karakter. Een comedy night trapt de feestelijkheden af.

Kristof Van Rompaey

Inwoners duiden Houtvenne vaak aan als Oosterwijk, Josterwaak in het dialect, naar de oude benaming van Oosterwijk-Houtvenne. Met F’josterwaak willen de lokale KWB, Chiro, Gezinsbond, fanfare, KLJ, toneelkring De Stekkebijters en heemkring Wadja er weer leven in de brouwerij brengen. Andere verenigingen, de gemeente en Kempens Karakter werken mee. Coördinator Jelto Verduyckt en een kernteam van acht leden stemmen de organisatie af.

Tijdens de expo 160 jaar samenleven staan er tal van oude foto’s tentoon in de kerk van Houtvenne. © RR

Het zwaartepunt van de feestelijkheden ligt in spiegeltent La Rose. Die wordt in de loop van de komende dagen opgebouwd op de site Schoolstraat achter de kerk. “We beginnen er donderdag vanaf 20u met een comedy night”, vertelt Roel Mattheus van het kernteam. “Met Thomas Smith, Jeroen Verdick, Joost Van Hyfte, Seppe Toremans en Jade Mintjens is onze affiche toch niet van de minste. Een ticket voor die avond kost je 15 euro.”

160 jaar samenleven

De feestelijkheden gaan vrijdag verder met een kinderfuif vanaf 18u. De Chiro en KLJ begeleiden het feest. “Zaterdag wordt onze tentoonstelling 160 jaar samenleven gelanceerd in de kerk”, zegt Mattheus. “De expo is samengesteld door heemkring Wadja samen met de verenigingen en met steun van Kempens Karakter. Er zijn tal van foto’s en teksten voor opgediept over het verenigingsleven en het samenleven in Houtvenne. Er is ook aandacht voor de geschiedenis van de kerk en belangrijke gebeurtenissen in het dorp. Je kunt de expo zowel zaterdag als zondag bezoeken van 10 tot 17u. Zaterdag is er ook een optreden van het koor van Houtvenne.”

Spiegeltent La Rose stond vorige maand nog in Bergom (Herselt). Nu wordt ze opgebouwd in Houtvenne. © RR

Zaterdag staat van 13 tot 19u ook nog een openluchtcafé gepland. Voor kinderen zijn er randanimatie en een circusinitiatie voorzien. “‘s Avonds maken we in de spiegeltent plaats voor ons retrobal met livemuziek en nadien een deejay”, vult Mattheus aan. “Een dag later organiseren we voor de oudste bezoekers nog een dansnamiddag met zanger Omer. Er zal koffie en taart zijn. Ben je nu 9 of 99: we hebben voor iedereen wel iets in petto.”

Grote goesting

De eerste editie van F‘Josterwaak moest in 2020 en 2021 worden uitgesteld. Het kernteam hoopt dat de editie van 2022 een doorstart kan betekenen voor het gemeenschaps- en verenigingsleven na corona. “Ons doel is om ons dorp en ons rijk verenigingsleven terug op de kaart te zetten”, luidt het bij het kernteam. “Dit evenement kan daar zeker een boost aan geven. Als de goesting even groot blijft als nu en het engagement blijft er zijn, willen we er mogelijk een terugkerend feest in Houtvenne van maken.”

Gezelligheid troef in het Josterwaak van weleer. © rr

De meeste activiteiten van F’Josterwaak zijn gratis, behalve de comedy night op donderdag. Vijf gelukkigen maken kans op een ticket als ze de organisatie voor maandag 16 mei nog een mailtje sturen met als titel ‘Feest in Fjosterwaak’. “Wij trekken dan de winnaars en brengen hen per mail op de hoogte”, luidt het.

www.facebook.com/fjosterwaak, fjosterwaak@gmail.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners