© ATV

De Wever over fusie met Borsbeek: “Met onze districten hebben we een sterk verhaal, maar aan de emotie kunnen we niks doen”

Borsbeek -

Met drie wijkbabbels trekt het Borsbeekse gemeentebestuur deze week naar zijn inwoners om informatie te verschaffen over de fusie. Op de eerste wijkbabbel op het plein aan de watertoren kwam ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vragen beantwoorden.

Filip Spoelders

Een vijftigtal inwoners kwam antwoorden vragen over de nakende fusie. Waarom met Antwerpen? Is er geen andere mogelijkheid? Wat gebeurt er met de luchthaven? Het zijn enkele van de vele vragen waarop het Borsbeekse schepencollege steeds opnieuw antwoorden moet geven.

Burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) schetste nog eens de toestand van de gemeente op het vlak van personeel. “Momenteel vangen we 43 Oekraïners op voor wie onze medewerkers verschillende zaken moeten regelen. Maar ondertussen kunnen ze geen andere dossiers regelen. Zo vernam ik een voorval waarbij één van onze inwoners net zijn rijbewijs heeft gehaald. Maar om het rijbewijs af te halen, zal die persoon een anderhalve maand moeten wachten. Hier ben ik niet mee akkoord, maar het toont aan dat we aan onze limiet zitten.”

Borsbeeks burgemeester Van Berckelaer beantwoordde de vragen van zijn inwoners.

Borsbeeks burgemeester Van Berckelaer beantwoordde de vragen van zijn inwoners. © Filip Spoelders

Ondertussen gaat het burgerinitiatief Burgers voor Borsbeek verder met zijn campagne om een referendum af te dwingen. Het wil hiervoor meer dan tweeduizend handtekeningen verzamelen.

De Wever ging ook in op de vragen van de burgers. “Mijn eerste vaststelling is dat het fusienieuws niet inslaat als een bom. De logica dat er moeten worden samengewerkt met een andere gemeente wordt onder ogen gezien. Mensen met wie ik spreek geven aan dat Borsbeek problemen heeft, vooral financieel, en de gemeente is niet meer bij machte om deze aan te pakken. Ze vragen waarom geen fusie met een andere buurgemeente, maar we hebben een sterk verhaal met onze districten. Bij Antwerpen zal je niet verdwijnen. Je behoudt een burgemeester en een raad met een eigen budget en bevoegdheden. Daarnaast komt Borsbeek bijvoorbeeld terecht in een grotere politie-, cultuur-, jeugd- en seniorenwerking. We gaan ook de gemeenteschool overnemen en zullen investeren in Borsbeek.”

Het werd een rustige eerste wijkbabbel.

Het werd een rustige eerste wijkbabbel. © Filip Spoelders

Volgens de Antwerpse burgemeester is er één grote moeilijkheid te overwinnen. “De emotie, het is altijd moeilijk om te veranderen. Daarnaast zijn sommige tegenstanders die angst aanwakkeren. Ik hoor absurde stellingen zoals dat de luchthaven gaat uitbreiden. Maar wie komt daar bij? Een fusie heeft ook geen impact op de verstedelijking. Langzaam maar zeker proberen we de mensen te overtuigen, maar ik heb er goede hoop op.”

Burgers voor Borsbeek wil een referendum.

Burgers voor Borsbeek wil een referendum. © Filip Spoelders

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio