Bonobo Zamba ontsnapte (niet eerste keer) met indrukwekkende sprong van zeven meter

De hele bonobofamilie in Zoo Planckendael blijft tot maandag in de binnenverblijven. Dat meldt het dierenpark zaterdag op Facebook. Vrijdag kon bonobo Zamba (geboren op 16 april 1998 in Planckendael) na een indrukwekkende sprong van zeven meter ontsnappen uit zijn verblijf. Het dier klom in een boom en het park moest een tijdje worden ontruimd. En dat bleek niet de eerste ontsnappingspoging te zijn van bonobo Zamba.

blg, dh, kvro

LEES OOK. Met bonobo Zamba liep het goed af, maar dat is niet altijd zo: deze dieren ontsnapten eerder uit dierentuinen

Bonobo Zamba had blijkbaar een conflict met de groep. Hij kon met een krachtige sprong de gracht van zeven meter overbruggen. Alle bezoekers werden in veiligheid gebracht buiten het dierenpark of in gebouwen van de zoo. De politie kwam ter plaatse en de verzorgers probeerden de bonobo terug in het gebouw te lokken. Om 14u kon het dierenpark weer openen.

Om iedereen de nodige rust te gunnen, blijft de hele bonobofamilie wel tot maandag binnen. Daar kunnen ze worden bewonderd door bezoekers.

LEES OOK. 66 schoolkinderen uur lang in binnenverblijf van olifanten ondergebracht na ontsnapping van bonobo: “Gelukkig niemand in de uitwerpselen gevallen”

“Hoogst uitzonderlijk”

De 24-jarige bonobo Zamba kon vrijdag ontsnappen na een indrukwekkende sprong van zeven meter over een gracht. Volgens woordvoerder Ilse Segers is dat hoogst uitzonderlijk. “Er was ruzie binnen de groep, waar Zamba geldt als het minst dominante mannetje”, legt ze uit. “Vermoedelijk was er dus ook wel wat adrenaline gemoeid met zijn enorme sprong in het voor hem onbekende. In dertig jaar is er nooit iets gebeurd met onze bonobo’s. Dit hebben we dus nooit gezien”, zegt ze.

Zamba was volgens Segers heel nieuwsgierig, maar hij bleef wel rustig rond het bonobo eiland hangen, waar hij in de dichtstbijzijnde boom klom. Met een gemeenschap van 21 bonobo’s huisvest Planckendael de op één na grootste groep ter wereld. Alle dieren blijven nu tot maandag in hun binnenverblijven om van het avontuur te bekomen. Je kunt ze daar wel bezoeken. Of het park vandaag meer bezoekers verwacht door de media-aandacht van gisteren, kan Segers niet bevestigen.

“Bij mooi weer verwachten we ons sowieso aan een best grote opkomst”, zegt ze. “We hadden op voorhand al extra mensen ingeschakeld om de hoofdingang en de horecapunten vandaag te bemannen. Als we hoge bezoekersaantallen halen, dan kun je dat dus moeilijk exclusief toeschrijven aan de gebeurtenissen van vrijdag. We bekijken nu of er eventueel aanpassingen moeten gebeuren aan de infrastructuur op het bonobo eiland. We gaan ook bekijken welke groepen van dieren we er elkaar eventueel kunnen laten afwisselen.”

LEES OOK. Bonobo Zamba ontsnapt uit verblijf in Planckendael, maar aan banaan kan hij niet weerstaan

Niet Zamba’s eerste ontsnapping

Zamba blijkt een echte escape artist, want de bonobo kon ook al uit een eerder verblijf ontsnappen. In 2009 vertoefde Zamba in Apenheul, een apenpark in het Nederlandse Apeldoorn. Daar kreeg de mensenaap het aan de stok met drie vrouwelijke bonobo’s tijdens de voedering. Omdat het binnenverblijf was gesloten, zag Zamba maar één uitweg. Hij sprong dwars over de gracht. Zoo Planckendael onderzoekt nog hoe Zamba is kunnen ontsnappen uit het hyperbeveiligde verblijf Expeditie Bononbo, maar misschien is zijn acrobatisch talent in de nabijheid van de grachten het antwoord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER