“Iedereen mag gewoon zichzelf zijn in onze stad, dat is wat ik als schepen voor geluk nastreef”, zegt Gabriella De Francesco. ©  Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Mechelen vernieuwt statement over gender: “Vrouw, man of X? Iedereen gelijk”

Mechelen -

De stad Mechelen vernieuwt haar statement over gender. De stad spreekt niet langer uitsluitend over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar van mensen. Ongeacht hun geslacht, het gender waarmee ze zich identificeren of hun seksuele oriëntatie.

Sven Van Haezendonck

“Vrouw, man of X? Iedereen gelijk in Mechelen”, zegt Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+), schepen voor gelijke kansen en diversiteit. De stad schenkt al jaren aandacht aan de gelijkheid en gelijkwaardigheid inzake gender, een basisrecht voor iedere mens stelt ze. Die visie neemt Mechelen nu ook op in een genderstatement. Het vorige dateerde uit 2010. “En was dus toe aan een update.”

“We gaan voorbij aan het binaire man-vrouw-denken en spreken consequent over Mechelaars. Iedereen mag gewoon zichzelf zijn in onze stad, dat is wat ik als schepen voor geluk nastreef. Geluk als een werkwoord, geluk als een basisrecht. Iedereen moet zich gehoord en gezien voelen zoals ze zijn”, legt De Francesco uit.

Drie principes

In het nieuwe genderstatement gaat Mechelen uit van drie principes:ze wijst een stad die de publieke ruimte opdeelt naargelang gender of geslacht resoluut af, tweede principe: ze wijst elke vorm van discriminatie af en verdedigt actief gelijkheid en gelijkwaardigheid van iedere burger. “Dat is een fundamentele en onaantastbare hoeksteen van onze open samenleving die door diversiteit wordt gekenmerkt”, vertelt Gabriella De Francesco.

Derde en laatste uitgangspunt: in Mechelen moet iedereen zichzelf kunnen zijn en zich veilig kunnen voelen. Om het regenboogbeleid onder de aandacht te brengen, hijst de schepen komende maandag samen met Thomas Timmerman, finalist van ‘Mister Gay Belgium’, de regenboogvlag. Op 17 mei vindt de Internationale dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) plaats.

“Een statement kan veel zeggen, het zijn acties en activiteiten die waarden en normen uitdragen en kunnen sensibiliseren waar het nodig is”, zegt De Francesco. Dit jaar legt Mechelen voor haar regenboogcampagne de focus op de handel en horeca.

www.mechelen.be/genderstatement

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen