©  REUTERS

Totale maansverduistering in nacht van zondag op maandag: wanneer, waar en hoe kijk je ernaar?

Het loont de moeite om in de nacht van zondag op maandag erg vroeg op te staan. Dan krijgen we namelijk te maken met een volledige maansverduistering. Dat betekent dat de maan door de schaduw van de aarde passeert en koperrood kleurt.

In de nacht van zondag 15 mei op maandag 16 mei krijgen we een volledige maansverduistering te zien in ons land. De maan zal dan door de schaduw van de aarde passeren en dat zorgt voor een spectaculair beeld.

Die volledige verduistering zal in verschillende fases gebeuren. De eerste is de penumbrale fase. In die fase worden bijna alle lichtstralen van de zon geblokkeerd, maar zijn er toch nog enkele die de maan bereiken. Dat begint om 3.32 uur maandagnacht, maar het gaat om een subtiel verduisterend effect dat gemakkelijk onopgemerkt voorbij kan gaan.

Daarna krijgen we de tweede fase. Daarin zie je de schaduw van de aarde passeren over het maanoppervlak. Dat begint om 4.28 uur en zet zich geleidelijk aan verder. Om 5.29 uur begint de volledig eclips. Als die eclips voltooid is, is het alsof de maan koperkleurig kleurt. Dat komt doordat de atmosfeer van de aarde een deel van het licht van de zon naar zich toe buigt. Het begin van het einde, wanneer je de schaduw opnieuw ziet wegglijden van de maan, begint om 6.53 uur. En het einde van de eclips zal om 8.51 uur plaatsvinden. Maar het einde van die eclips zullen wij in België niet kunnen zien. Tegen dan zit de maan al onder de horizon. Het is daarom ook zeker geen slecht idee om een plekje te zoeken waar je een vrij zicht op de zuidwestelijke horizon hebt.

Het grote voordeel van een maansverduistering - in vergelijking met een zonsverduistering - is dat je daar met het blote oog naar mag kijken en geen speciaal brilletje nodig hebt. Wie wil, kan een verrekijker gebruiken om nog een beter zicht te hebben, maar in principe is het niet nodig.

Wie maandagnacht de tijd niet heeft om op te staan, zal moeten wachten tot volgend jaar. De volgende volledige maansverduistering gaat door op 8 november 2022, maar zal in ons land niet te zien zijn. 25 oktober 2022 kan daarentegen wel interessant zijn. Dan kan je vanuit ons land ook een gedeeltelijke maansverduistering zien.

 ©  Shutterstock

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER