©  BELGA

Antwerp is zeker van Europees ticket na zege van AA Gent tegen Racing Genk

KAA Gent is met 0-2 gaan winnen op het veld van Racing Genk. De Buffalo’s zijn daardoor, met nog één wedstrijd te gaan, nu al de winnaar van de Europe play-offs… en dat is goed nieuws voor Antwerp FC.

havg, Stefan Smet

De zege van Gent zal in dank worden onthaald in Deurne-Noord. Als vierde in de Champions’ play-offs moet Antwerp het niet meer opnemen tegen de winnaar van de Europe play-offs. Dat is AA Gent, maar omdat zij als bekerwinnaar al een beter Europees ticket hebben, is de barragewedstrijd overbodig. De Great Old mag volgend jaar in de tweede voorronde van de Conference League aantreden. Antwerp zal de groepsfase dus nog moeten afdwingen. De eerste wedstrijd van het stamnummer 1 valt al op donderdag 21 juli, enkele dagen voor de start van de Jupiler Pro League.

Het matchverslag van Genk - Gent

Drie wissels bij de thuisploeg: Vandevoordt, Bongonda en Thorstvedt kwamen aan de aftrap ten koste van Leysen, Paintsil en Hrosovsky. Bij de Buffalo’s ontbrak een geblesseerde Okumu en moest Ngadeu verstek laten gaan wegens ziekte. Torunarigha keerde terug uit blessure, terwijl ook Tissoudali in vergelijking met vorige dinsdag in Mechelen opnieuw aan de aftrap verscheen.

Voor de start van de wedstrijd waren er nog de nodige formaliteiten die afgewerkt moesten worden, zo kreeg Onuachu nog zijn Gouden Schoen overhandigd en werd Ito door de Genkse fans in de bloemetjes gezet als meest verdienstelijke speler van het voorbije seizoen. Clubman in hart en nieren Pierre Denier nam dan weer afscheid in zijn rol als teammanager.

De thuisploeg ging meteen in de aanval en zocht daarbij heel nadrukkelijk Onuachu als aanspeelpunt maar het was Gent dat voor de eerste doelkans tekende: Samoise haalde prima de achterlijn en legde goed af tot bij Odjidja maar de Gentse aanvoerder besloot over. Even later ging Odjidja neer in de Genkse zestien maar ref Laforge greep terecht niet in.

Gent nam gaandeweg de partij in handen en knutselden onder impuls van Odjidja en Tissoudali enkele prima combinaties in elkaar. In de zone van de waarheid miste het team van Vanhaezebrouck evenwel een tikkeltje nauwkeurigheid om Vandevoordt echt aan het werk te kunnen zetten. Op het half uur was dan toch raak: Samoise speelde Tissoudali aan in de Genkse zestien, die speelde de bal tussen de benen van Cuesta en liet Vandevoordt kansloos in de verre hoek (0-1).

 ©  BELGA

De Buffalo’s roken nu bloed en Samoise waagde zich aan een rush van ruim 50 meter maar in tegenstelling tot in de wedstrijd in de reguliere competitie kon de Gentse youngster zijn inspanning niet afronden. Munoz beende hem nog bij en verijdelde zo een verdubbeling van de Gentse bonus. Genk kon daar lange tijd niets tegenover stellen maar op een hoekschop werd het dan toch eens gevaarlijk maar de kopbal van Ouattara zoefde over de kooi van Roef.

Bij rust grepen beide trainers in. Nadat Storck noodgedwongen Bongonda kort voor de pauze al moest vervangen door Oyen, bracht de Duitser ook Hrosovsky en Tresor voor Thorstvedt en Ouattara. Vanhaezebrouck verving dan weer een bleke Lemajic door De Sart.

Odjidja trapt de Genkse Europese droom aan diggelen

De eerste doelpoging van de tweede helft kwam van Heynen maar op aangeven van Munoz kopte de Gentse aanvoerder ruim over. Bij Gent was het toch even zoeken want door de vervanging van Lemajic ging Odjidja naast Tissoduali voetballen en dit vergde toch enige aanpassing bij zijn ploegmakkers. Bij de eerste Gentse tegenstoot was het wel bijna raak: Tissoudali en Odjidja trokken vrolijk op avontuur maar Tissoudali besloot uiteindelijk op Vandevoordt.

De tandem Odjidja-Tissoudali leverde wel spektakel op: de Gentse aanvoerder zette de topschutter van de Buffalo’s vrij voor doel maar de topschutter van de Buffalo’s verzuimde de partij te beslissen. Aan de overkant kopte Onuachu slap in de handen van Roef. Stelselmatig moest Gent wel meer en meer achteruit en Genk dook steeds vaker – zonder echt gevaarlijk te worden - in de buurt van de Gentse zestien op.

 ©  Dick Demey

En toen ging het licht bij de Genkse defensie even uit. Sadick was nog maar net naar de kant gehaald door StorSadick was nog maar net naar de kant gehaald door Storck of Tissoudali speelde de lokale verdediging helemaal uit verband met één pass. Odjidja nam het geschenk dankbaar aan en verdubbelde de Gentse voorsprong.

Genk lag nu uitgeteld in de touwen en de bezoekers konden de partij met een gerust gemoed uitspelen. De meegereisde Gentse fans bouwden nog een klein feestje en zetten daarbij nadrukkelijk hun succescoach Vanhaezebrouck in de bloemetjes. Het blijft evenwel nog steeds afwachten of hij binnen vijf weken ook aan het nieuwe seizoen zal beginnen als hoofdcoach van AA Gent.

    MEER OVER Jupiler Pro League

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER VOETBAL