Merckx tijdens de Giro van 1969 ©  BELGAIMAGE

Vandaag aankomst op de Blockhaus, waar in 1967 het verhaal van Eddy Merckx begon

Met finish op de Blockhaus staan de Giro-uitdagers zondag voor hun eerste grote test. De Blockhaus is een geweldenaar in de Abruzzen waar Eddy Merckx zijn eerste Giroritzege ooit boekte. En die niets te maken heeft met Duitsland of Oostenrijk.

Guy Van Den Langenbergh

Vergis je niet: de top van de ­Blockhaus ligt niet in Zuid-Tirol, het Duitstalige gebied in Italië dat aanschurkt tegen de Oostenrijkse grens. Neen, de Blockhaus is een col in het hart van de Abruzzen, in het midden van de Italiaanse Laars. Als je wil ­weten waar de naam vandaan komt: Italiaanse soldaten hadden die over­genomen van hun Pruisische ­collega’s die in de bergen Block­hausen bouwden om soldaten te ­kazerneren. Zo geschiedde ook in de Abruzzen, waar het bouwsel werd gebruikt door soldaten die rebellerende Italianen onder de knoet moesten houden. We ­spreken van tweede helft negentiende eeuw, de periode waarin Italië werd eengemaakt.

Maar genoeg geschiedkundige ­achtergrond. Er loopt ook een weg naar de Blockhaus en die bleef niet zonder historische waarde. Ene Eddy Merckx boekte er immers zijn eerste rit­zege ooit in de Giro. We schrijven 31 mei 1967 en de dan ­21-jarige Merckx wint er voor het eerst een ­Giro-etappe, bij de eerste be­klimming ooit van de Blockhaus in de Giro. De Kannibaal zal die Giro niet winnen, nog niet. Vergis je niet. Merckx was in 1967 al een grootheid in het koersgekke Italië aangezien hij op dat ­moment al twee keer Milaan - San­remo op zijn naam had geschreven. Maar de Italiaanse pers begreep het niet. Volgens hen had een sprinter de etappe op de Blockhaus gewonnen. Wisten zij veel dat Merckx vijf keer ‘hun’ Giro zou winnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen