Om de overlast van lege flessen en gebroken glas op de markt op en rond het Theaterplein terug te dringen, grijpt het stadsbestuur in met een glasverbod. © Kioni Papadopoulos

Glasverbod moet einde maken aan overlast op weekendmarkten op Theaterplein: “Zorgen dat sfeer aangenaam blijft”

Antwerpen -

Met een glasverbod voor de eet- en drankkramen op de weekendmarkten op het Theaterplein en in de omgeving hoopt het stadsbestuur de overlast terug te dringen. De populariteit van deze kramen veroorzaakt sluikstorten van glas en een agressieve sfeer als gevolg van dronkenschap. “Het is zo schrijnend dat in de toiletten van de Stadsschouwburg nu een veiligheidsagent moet staan”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Sacha Van Wiele

Het nieuwe artikel rond het glasverbod in de politiecodex gaat in nadat het wordt goedgekeurd door de gemeenteraad. Daarna volgt nog een periode waarin uitbaters van eet- en drankkramen de glazen kunnen vervangen door herbruikbare bekers. Ook de verkoop van flessen cava of wijn voor directe consumptie wordt verboden. Bezoekers mogen zelf geen fles of glazen meenemen. Het glasverbod geldt niet alleen op de plek waar de markt staat, maar ook in enkele omliggende straten, zoals Schuttershofstraat, Leopoldplaats, Meistraat en Arenbergstraat. De omliggende horeca valt niet onder dit verbod.

Het Antwerpse schepencollege trekt hiermee aan de noodrem. De afgelopen maanden kwamen steeds meer klachten binnen over de overlast op de exotische markt op zaterdag en de vogelmarkt op zondag op en rond het Theaterplein. De problemen doken op door de groeiende populariteit van deze consumptiekramen tijdens de coronaperiode.

Grimmige sfeer

De overbevolking aan de kramen met drank blokkeerde de doorgangen. Daardoor werden delen van de markt moeilijk bereikbaar, zeker voor ouderen en minder mobiele mensen. De hoge alcoholconsumptie zorgde voor agressie en een grimmige sfeer, zeker op het einde van de markt. Omdat klanten niet wensten te vertrekken bij het sluitingsuur van de markt hinderden ze marktkramers die wensten te vertrekken. Daarnaast was er heel wat sluikstort van gebroken glas en lege flessen op en rond de markt. Dit zorgde dan weer voor gevaarlijke situaties en lekke banden.

“Deze maatregel is noodzakelijk om de markt voor iedereen gezellig te houden”, zegt De Wever. “De overlast, vaak gerelateerd aan mensen die in groep glazen flessen alcohol consumeren, is sterk toegenomen. Een schrijnend voorbeeld is dat het poetspersoneel aan de toiletten in de Stadsschouwburg nu moet worden bijgestaan door een veiligheidsagent. Daarnaast groeit het gebied op en rond markt elk weekend uit tot een stortplaats van allerlei glazen en flessen, met alle gevaren van dien. Dit glasverbod moet ervoor zorgen dat de sfeer aangenaam en de markt zelf proper, veilig en leefbaar blijft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bart De Wever Antwerpen