
De historische gracht in het natuurgebied De Blikvelden zal worden uitgegraven. — © Joris Herregods
Miljoen euro om Hollebeek weer boven water te krijgen
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakt een miljoen euro vrij om delen van de Hollebeek in Hoboken weer open te leggen. Het gaat om het gebied begrensd door de Krugerstraat, Hendriklei, Lageweg en Zeelandstraat. Uiteindelijk wordt een aaneensluitend park van tien hectare gerealiseerd langs de oevers van de Hollebeek.
De Hollebeekvallei is één van de weinige bewaarde beekvalleien in Antwerpen. De beek vormt een waardevolle link tussen de groene gebieden in het zuiden en de Schelde. Alleen stopt deze vallei plots aan de hoek van de Krugerstraat met de Antwerpsesteenweg. De Hollebeek verdwijnt daar onder de grond. De negatieve gevolgen van deze ingreep laten zich voelen in onder meer de Lageweg, die recent geregeld onder water stond. De afwezigheid van open water en groen zorgt dan weer voor een gebrek aan afkoeling.
“De slechtste maatregel tegen droogte, is pas wakker worden op het moment dat het droog is en er geen water meer uit de kraan komt”, zegt Demir. “Vlaanderen proactief en structureel weerbaar maken tegen de klimaatverandering doen we met de Blue Deal. Door telkens weer onze investeringen uit te breiden, maken we Vlaanderen structureel weerbaar tegen de klimaatverandering.”
7,5 hectare
Een grote investering binnen Blue Deal is de 1 miljoen euro om 7,5 hectare verharding weg te breken en de Hollebeekvallei te herstellen. De werken beginnen volgend jaar al en zullen twee jaar duren. Zo wordt de Hollebeek, op de plek waar de beek ondergronds gaat, heropend. Met deze ingreep wordt 1,8 hectare aan extra waterbuffering en groen gerealiseerd. Op korte termijn zal ook de uitgraving en heringebruikname gebeuren van een historische gracht in het recent geopende natuurgebied De Blikvelden achter de Blikfabriek. De verbindingen naar het park vanuit de Hendriklei worden onthard.
Langs de Lageweg wordt er een waterbuffering aangelegd voor het verzamelen van overstromingswater. De aanleg van deze buffer past in de herontwikkeling met een nieuwe tramstelplaats en een robuust waternetwerk.
“Om de Hollebeekvallei in al haar glorie te herstellen slaan we de handen in elkaar met de lokale partners”, zegt Demir. “Ook bij hen leeft het besef dat strategisch investeren in meer groen en meer ruimte voor water en tegelijk afscheid nemen van verharding niet alleen een antwoord is op de klimaatuitdaging, maar ook voor hun inwoners en hun leefkwaliteit een grote meerwaarde is.”
Op lange termijn is het de bedoeling om heel de Hollebeek weer open te leggen.
CITTA
HONGER. Zuid-Indische pannenkoeken
Het zelfbedieningsbuffet in het vegetarisch Indische restaurant Aahaar in de Diamantwijk is al …
De favoriete Antwerpse plekken van Catherine Smet, frontvrouw van BLUAI: “Op mijn dak in ’t Stad vind ik rust”
Op zaterdag 28 mei speelt Catherine Smet met haar girlband BLUAI op Left Festival op Linkeroever. …
Wafels eten met Nero, vliegeren en op stap met het Ros Beiaard: onze 10 niet te missen toptips voor deze week
Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en …