Christophe Nijs en Kathleen Peeters van Frituur Veemarkt aan het frietkot op de Korenmarkt, hun tweede zaak. © Joris Herregods

Eigenaars Mechelse frituur Veemarkt nemen frietkot op Korenmarkt over: “Het is een geschenk uit de hemel”

Mechelen -

Groot nieuws in het wereldje van de Mechelse frituren. Eigenaars Christophe Nijs (43) en Kathleen Peeters (35) van de bekende Frituur Veemarkt nemen het frietkot op de Korenmarkt over. Dat was al een tijdje gesloten, maar heropent begin juni als tweede vestiging. “Dat we deze zaak kunnen overnemen, is een geschenk uit de hemel”, vertelt Christophe. “Dit is onze baby”, zegt Kathleen. De twee ondernemers knopen ook opnieuw aan met de traditie van puntzakken én de gekende bouletten.

Sven Van Haezendonck

Veertig jaar bakten Guido Van Goolen en zijn vrouw Ingrid Meynaerts frietjes op de Korenmarkt. Ze bouwden hun zaak uit tot een begrip, maar in de zomer van 2017 was het mooi geweest en namen ze in schoonheid afscheid. De broers Tim en Roel Marien, toen prille veertigers, namen de zaak over. Nadat de broers de zaak een tijdje zelf hadden uitgebaat, verhuurden ze de frituur en uiteindelijk gingen ze zelf op zoek naar een overnemer.

Al meer dan zestig jaar frieten

“Toen de broers Marien naar onze interesse polsten, hebben we niet lang getwijfeld. De deal was snel beklonken. Dat we deze zaak kunnen overnemen, is een geschenk uit de hemel”, zegt Christophe Nijs van Frituur Veemarkt. Zelf bakt hij ondertussen al zestien jaar frieten, maar de traditie van de familie Peeters gaat al terug tot 1958 toen grootmoeder Bertha, bijna 96 ondertussen, de zaak stichtte.

“Zes jaar geleden hebben Kathleen en ik haar vader Leon en haar nonkel Jan opgevolgd in Frituur Veemarkt. Sinds dit jaar zijn we officieel eigenaar”, vertelt Christophe. “Mijn vader, net zeventig geworden, en mijn nonkel Jan werken niet meer mee, maar ze komen wel nog altijd de frietjes checken”, zegt Kathleen.

Frituur Korenmarkt is nog het enige frietkot in de Mechelse binnenstad. ©  Joris Herregods

Met de overname van het frietkot op de Korenmarkt, het enige nog in de binnenstad, zetten Christophe en Kathleen nu een opvallende nieuwe stap. “En dat voelt heel goed. Dit is onze baby. Als ik die groenwitte gordijntjes zie, doet mij dat terugdenken aan mijn jeugd. In ons vroegere kot op de Veemarkt hadden wij ook van die gordijntjes, maar dan roodwitte. Dat is voor mij nostalgie”, vertelt Kathleen.

LEES OOK. Frituur Veemarkt trakteert Oekraïense oorlogsvluchtelingen op Belgische frietjes

Niet voor verwarring zorgen met naam

De naam Frituur Korenmarkt blijft behouden en zal werken onder dezelfde vennootschap als Frituur Veemarkt op de Hendrik Speecqvest. “We willen bij onze klanten en toeristen in Mechelen niet voor verwarring zorgen. Ook het concept zal hetzelfde zijn. We grijpen terug naar de traditie van vroeger. De bouletten en het stoofvlees, waar heel veel over te doen was, keren terug. We zijn dat gewoon, want we werken met dezelfde leverancier”, legt Christophe uit.

De twee ondernemers zijn ook blij dat ze in een echt frietkot hun friet kunnen bakken. “We hopen dat de stad die traditie mee in ere wil houden, want veel mensen koesteren ze”, zegt Christophe.

Het stadsbestuur reageert tevreden. “Dit is fantastisch nieuws om te horen. Het is vanzelfsprekend dat wij zo’n mooie traditie in ons historisch centrum mee in stand houden”, reageert Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie.

Christophe en Kathleen glunderen. “We kijken ernaar uit om frietjes te bakken in een echt frietkot”, zeggen ze. ©  Joris Herregods

Ook de horeca in de buurt kijkt uit naar de heropening. “Daar wachten wij al een tijdje op. Al onze klanten vragen ernaar, want ze vinden het erg dat het kraam momenteel gesloten is. Klanten mogen bij mij zelfs hun frietje opeten”, zegt Gerard Walschaerts van café Den Stillen Genieter. Hij houdt al meer dan 35 jaar café in hartje Mechelen.

Frituur Korenmarkt heropent op woensdag 1 juni feestelijk de deuren. Vanaf donderdag 2 juni kan je er terecht tijdens de openingsuren die klanten gewoon zijn van Frituur Korenmarkt. “We zijn iedere dag van de week geopend: ’s Middags van 11.30 tot 14u en ’s avonds vanaf 16.30 tot 1u ’s nachts en in het weekend tot 2u.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen