Piwi betwist leiderschap Medrepair-bende: “Ze noemden hem bazeke omdat hij zo jong en klein was”

Zakaria E.K., het vermeende kopstuk van de grote drugsbende die tonnen cocaïne invoerde via Medrepair, ontkent dat hij de leider van de organisatie was. “Hij heeft zeker geen elf miljoen euro verdiend”, pleitte zijn advocaat.

Het Openbaar Ministerie vorderde vorige maand twaalf jaar cel tegen de 25-jarige Zakaria ‘Piwi’ E.K. uit Mortsel. De jongeman wordt door de speurders en het parket gezien als de leider van een grote criminele organisatie die tonnen cocaïne zou hebben ingevoerd via de haven van Antwerpen. De groep gebruikte daar volgens het parket de terminal van Medrepair voor, op die kaai zouden Piwi en zijn handlangers zoveel invloed hebben gehad dat ze konden bepalen wie wanneer werkte. Uit afgetapte gesprekken bleek volgens de onderzoekers zelfs dat de groep rond E.K. zo diep geïnfiltreerd was in Medrepair dat hij al vijf dagen op voorhand op de hoogte gebracht werd van het nakende ontslag van een dokwerker die mee zou hebben geholpen met uithalingen van partijen cocaïne.

LEES OOK. ‘Sportzakmannen’ van Medrepair leverden crimineel uitzendbureau 28 miljoen euro op, parket eist tot twaalf jaar cel

De advocaten van Piwi, mr. Frank Scheerlinck en Pieterjan Van Muysen, pleitten vrijdag voor Zakaria E.K. “Hij heeft grote fouten gemaakt en is zeker niet onschuldig”, zeggen ze. Volgens hen liet Piwi zich beïnvloeden door een verkeerd milieu. “Hij keek op naar een familielid dat in dit dossier buiten vervolging gesteld is (Moraad ‘Mr. Noodles’ E.K., red.)”, zei mr. Scheerlinck. “Daardoor is hij in een grote sukkelstraat terechtgekomen. Ondertussen werkt hij als salesmanager. Soms heb je cliënten die hun best doen, meneer E.K. is er zo een.”

De advocaten betwistten een hele reeks van de uithalingen waarvoor hun cliënt vervolgd wordt, ze vroegen de rechtbank ook om enkele prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie. Behalve het feit dat E.K. zijn leven ondertussen op de rails zou hebben gekregen, zegt hij dat hij ook absoluut niet de leider van de organisatie was. “Dat leiderschap zou blijken uit de afgeluisterde gesprekken”, zeggen zijn advocaten. “Wat men in het begin van het onderzoek denkt te horen wordt ineens overal op toegepast. Hij wordt soms ‘bazeke’ genoemd maar dat is net omdat hij zo’n jong en klein ventje is, niet voor niets noemen ze hem ook ‘Piwi’. In sommige gesprekken is duidelijk te horen dat niet hij maar anderen de instructies geven. Zakaria E.K. is zo jong, ten tijde van de feiten amper 21, hoe zou hij dan alles gestuurd hebben?”

  (sare)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio