De politie heeft donderdag grillrestaurant Al Forno in Borgerhout opnieuw verzegeld. 

De politie heeft donderdag grillrestaurant Al Forno in Borgerhout opnieuw verzegeld. ©  JVdP, Politie Antwerpen

Bekend Borgerhouts restaurant opnieuw verzegeld, dit keer in onderzoek naar witwas en fiscale fraude

Borgerhout -

De politie heeft donderdag grillrestaurant Al Forno in Borgerhout opnieuw verzegeld. Dit keer in het kader van een lopend onderzoek van het KALI-team naar witwaspraktijken en fiscale fraude. Eerder werd het restaurant al eens verzegeld na een controle op zwartwerk. De zaak zou normaal vandaag opnieuw opengaan.

sare, nelo

LEES OOK. Bekend Italiaans restaurant in Borgerhout verzegeld na controle op zwartwerk

Op donderdag 12 mei werd restaurant Al Forno in de Zendelingenstraat in Borgerhout gerechtelijk verzegeld naar aanleiding van een lopend onderzoek van het KALI-team naar fiscale fraude en witwaspraktijken. De boekhouding van het restaurant werd in beslag genomen.

Al Forno is gelinkt aan Antwerp Fighting Organisation (AFO), de organisatie achter het kickboksgala Glory Rivals#1 dat dit jaar zou plaatsvinden in de Antwerpse Lotto Arena en recent afgeschaft is. Het KALI-team heeft eerder deze maand een onderzoek gestart naar AFO voor fiscale fraude en witwaspraktijken. De organisatie zou erg nauwe banden hebben met sleutelfiguren uit het Antwerpse misdaadcircuit.

LEES OOK. Onderzoek KALI-team nekt vechtsportgala in Lotto Arena: Sportpaleis NV stopt samenwerking met Antwerp Fighting Organisation

Het kickboksgala van 21 mei is afgelast nadat het Sportpaleis zich terugtrok.

Het kickboksgala van 21 mei is afgelast nadat het Sportpaleis zich terugtrok. © rr

De uitbater van Al Forno betreurt dat het vechtsportgala gelinkt wordt aan drugs. “De afgelopen vier keer was het kickboksgala altijd een succes. De sport heeft nu meer leden dan ooit, wat ook een aanwinst is voor de maatschappij”, zegt de uitbater.

“Dat er een twee of drie kleine drugscriminelen aanwezig zijn, dat kan. Maar daar kan de organisatie niets aan doen. Echte criminelen komen niet naar een gala. Zij weten ook dat daar veel politie aanwezig is.”

De politie bevestigt dat er werden verschillende inbreuken vastgesteld tegen de bedrijfsvoering van restaurant Al Forno. “De afdeling Ecofin van het parket Antwerpen leidt het onderzoek, dat nog lopende is”, zegt Kim Bastiaens, woordvoerster van de Antwerpse politie. “Het parket gaat zo de strijd aan tegen de drugsgerelateerde economische ondermijning in Antwerpen.”

© JVDP

Zwartwerk

De voorbije periode was het grillrestaurant steeds gesloten op bevel van het arbeidsauditoraat. De zaak werd twee maanden geleden verzegeld na een controle op zwartwerk. De uitbater van Al Forno erkent dat er inbreuken zijn geweest op de arbeidsinspectie, maar tot een verzegeling had het volgens hem nooit moeten komen. Hij spreekt van pestgedrag.

“We bekennen dat we fouten hebben gemaakt”, zegt de uitbater. “Er waren inderdaad inbreuken op de arbeidsinspectie en zullen ook fouten in de boekhouding zitten, dat is menselijk. Maar geef ons dan een straf of een boete die bij kunnen betalen in plaats van de zaak te verzegelen. Al Forno heeft veel goeds voor de buurt gedaan, nu nemen ze iedereen hun job af.”

De uitbater benadrukt ook dat het restaurant niets met drugs te maken heeft. De zaak zou vandaag opnieuw de deuren openen na de eerdere verzegeling voor zwartwerk.

© JVDP

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio