Kim Langewouters en Wlad Pokoik, zaakvoerders van het Turnhoutse restaurant Het Keizershof, organiseren Summer Sessions in het eerste weekend van augustus. 

Kim Langewouters en Wlad Pokoik, zaakvoerders van het Turnhoutse restaurant Het Keizershof, organiseren Summer Sessions in het eerste weekend van augustus. © Guy Van Nieuwenhuysen

Van het restaurant naar het festivalpodium: Keizershof doet het opnieuw

Turnhout -

Wlad Pokoik en Kim Langewouters, zaakvoerders van het Turnhoutse restaurant Het Keizershof, organiseren Summer Sessions in het eerste weekend van augustus. Het is de tweede editie van het driedaags muziekfestival. Wlad en Kim zijn zich bewust van het financiële risico, zeker omdat de eerste editie verlieslatend was. “In de zetel blijven zitten en wenen, dat helpt niet’, klinkt het evenwel strijdvaardig.

Guy Van Nieuwenhuysen

De tweede editie van Summer Sessions had twee jaar geleden moeten plaatsvinden, maar stuitte op een lockdown. De affiche die toen werd bekendgemaakt, is nagenoeg onveranderd gebleven. De concerten op vrijdag, met de Guy Swinnen Band en met Soulsister, zijn gratis. Voor de concerten van zaterdag (The Cluricauns en Bart Peeters), zondagmiddag (#LikeMe) en zondagavond (Rex Rebel en Clouseau) is de ticketverkoop gestart.

Voor deze tweede editie kan Summer Sessions rekenen op de medewerking van de stad Turnhout. “Dat maakt de fundering van ons evenement wel sterker”, zegt Wlad. “De eerste editie heeft ons veel geld gekost. De opkomst was te laag, maar de reacties achteraf waren wel hartverwarmend.”

Dat is wat telt voor Wlad en Kim. “De artiesten moedigen ons aan om dit vol te houden. We hebben bij die eerste editie ook fouten gemaakt, maar hebben daar wel veel uit geleerd.”

“Zo’n festival is wat wij al bijna twintig jaar in het klein doen”, vertelt Wlad. “In 2004 openden we Het Keizershof op de Grote Markt in Turnhout. Daar organiseerden we de eerste concerten. De nieuwe locatie van Het Keizershof in de Hoveniersstraat richtten we helemaal in met het oog op de organisatie van concerten. Kim was nog nooit op een festivalterrein geweest, maar ik zei haar: ‘wat we in het klein doen, moeten we ook in het groot kunnen’.”

Ondernemen is risico’s nemen

Het risico nemen ze er bij. “Wat is ondernemen? Risico’s durven nemen. Ik wil op mijn tachtigste niet zeggen: wat jammer dat ik het niet heb geprobeerd. Het is te vergelijken met een restaurant. Als een klant zegt dat het lekker is, zijn we tevreden. Als de chef-kok van een sterrenrestaurant dat zegt, dan weet je dat je op dat pad moet verdergaan. Na de eerste editie van Summer Sessions drukten de artiesten ons op het hart dat dit de manier is waarop we het moeten doen. Dus doen we voort.”

Summer Sessions vindt plaats op het Warandeplein, in het centrum van de stad. Ook dat heeft een reden. “Zo’n festival kan veel betekenen voor de horeca en de middenstand. Mensen die een weekendticket kopen, blijven mogelijk in Turnhout logeren. Ze gaan winkelen, gaan eens uiteten. Uit de ticketverkoop kunnen we nu al afleiden dat veel bezoekers van ver buiten Turnhout zullen afkomen.”

Grote naam uit de VS

Een driedaags muziekfestival is geen kattenpis, maar de ambities van Wlad zijn nog groter. “In mijn hoofd zie ik een festival met een groot podium en bekende artiesten aan de Warande, en een vijftal kleine podia verspreid over de stad. Zo’n beetje als Suikerrock. En waarom zouden we geen grote internationale artiesten naar Turnhout kunnen halen? We hebben onlangs contact gehad met een grote naam uit de Verenigde Staten, via gemeenschappelijke vrienden. ‘Turnhout? Why not?’ Dat was zijn antwoord.”

Na het festival keren Wlad en Kim terug naar het restaurant. Een groot verschil. “Een groot verschil?” herhaalt Wlad onze woorden. “Dan moet je hier maar eens een week komen werken!”

www.summersessions.be

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio