© CVR

Opmerkelijke zonnewijzer ontdekt op zolder Zimmermuseum

Lier -

Een van de bestuursleden van het Koninklijk Zimmertorencomité ontdekte op de zolder van het Zimmermuseum in Lier een wetenschappelijk zeer interessante zonnewijzer. Het bestaan ervan was iedereen vergeten.

Chris Van Rompaey

“In een hoekje op de zolderverdieping onder een dikke laag stof zag ik enkele maanden geleden deze zonnewijzer toevallig staan”, zegt Peter Mutert, wetenschappelijk adviseur van het Zimmertorencomité. “Ik nam hem mee naar huis, maakte hem proper en bestudeerde hem. Na veel opzoekwerk kwam ik tot de conclusie dat het een vrij uniek exemplaar betreft. Uniek door de uitzonderlijke combinatie van zonnewijzer met aan de bovenkant het ‘analemma’, de tijdsvereffeningslus met andere woorden.”

 

 © Chris Van Rompaey

“Ik heb dan geprobeerd te achterhalen waar deze zonnewijzer vandaan kwam. Uiteindelijk kwam ik terecht bij Zonnewijzerkring Vlaanderen, dat een specialist naar hier stuurde. Hij ontdekte al vlug dat de zonnewijzer hier in 1988 tentoongesteld stond, tijdens de expo naar aanleiding van de honderdste geboortedag van Louis Zimmer. De zonnewijzer was in bruikleen gegeven door Frans Bonjean van Urania Hove. Hij zou die in de jaren zeventig of tachtig gemaakt hebben. Na de expo is de zonnewijzer hier wellicht ergens blijven staan en uiteindelijk op de zolder beland.”

“Deze zonnewijzer laat toe de (zonne)tijd af te lezen op de gele horizontale boog. Centraal staat 12u, het streepje rechts staat voor 13u, enzovoort. Bovenaan, op het witte plaatje, staat de tijdsvereffeningslus waarop je de tijdsvereffening, de afwijking van de ware zonnetijd dus, kan aflezen. Via de rode draaiknop en de schaalverdeling op de witte boog kan je dan de gele boog juist op de witte boog schuiven, zodat rekening wordt gehouden met de geldende tijdsvereffening.”

De zonnewijzer van Frans Bonjean is voortaan te zien in het Zimmermuseum.

zimmertoren.be

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio