Enkele passanten doneren wat water om het kunstwerk The Deer Fountain weer te laten werken. 

Enkele passanten doneren wat water om het kunstwerk The Deer Fountain weer te laten werken. © Hans Otten

Stormloop houdt ludieke inzameling voor controversieel kunstwerk: “Het staat droog, doneer water”

Herentals -

De kunstinstallatie die kruiwagens vol water uitkiepert op de Grote Markt gaat in Herentals flink over de tongen. Kunstenfestival Stormloop pookt het debat nog wat op door inwoners te vragen water te doneren.

Hans Otten

Kunstenfestival Stormloop draait rond het thema water en opende vorig weekend op meer dan honderd locaties in Herentals. Het is vooral de installatie The Deer Fountain van Willem Boel op de Grote Markt die de voorbije week de gesprekken beheerste. Dat kunstwerk pompt water uit werfcontainers naar een reeks kruiwagens bovenop een hoge stelling. Zodra een kruiwagen volgelopen is, kiepert die het water weer uit. Dat het vervolgens op het marktplein neerklettert, lokt nogal wat negatieve reacties uit.

De kruiwagens van kunstwerk Deer Fountain kieperen hun vracht water over de markt uit wanneer ze volgepompt zijn.

De kruiwagens van kunstwerk Deer Fountain kieperen hun vracht water over de markt uit wanneer ze volgepompt zijn. © Hans Otten

“Iedereen moet in tijden van droogte zuinig zijn met water en jullie staan hier gewoon grote hoeveelheden te versmossen”, roept een boze toeschouwster vrijdagmiddag. Geert Verbist, Kurt Sybens en Patrick Jouret van Stormloop hebben de installatie net uitzonderlijk weer even aangezet. Want normaal is die enkel op zaterdag- en zondagnamiddag tijdens de openingsuren van het festival in werking te zien. Initiatiefnemer Verbist gaat meteen met de dame het gesprek aan.

Kurt Sybens, Patrick Jouret en Geert Verbist lepelen een emmer water leeg die muziekcafé Roxy gedoneerd heeft.

Kurt Sybens, Patrick Jouret en Geert Verbist lepelen een emmer water leeg die muziekcafé Roxy gedoneerd heeft. © Hans Otten

Mensen doen nadenken, is ook het doel van de ludieke actie waarmee de organisatoren vrijdagmiddag juist de draak steken met de kritiek van verspilling. “Onze containers zijn leeg, ons water is op”, verkondigen ze gekleed in werkoverall aan voorbijgangers. “Help dit kunstwerk te overleven door wat water te schenken. Elk klein beetje helpt, van een borreltje of een ijsblokje tot een emmer. Liever geen bruiswater. Bier mag, maar dat moet je eerst aan ons overhandigen.” Gulle donateurs kunnen hun gift kwijt in een trechter die via een darm verbonden is met een waterciterne achter een tractor. Dat die trechter pal onder het gecontesteerde kunstwerk staat, is symbolisch. Maar niet zonder risico, zoals huisfotograaf Dirk Wouters van het festival ondervindt wanneer hij de inhoud van een volle kruiwagen over zich krijgt.

Zelfs iemand die de weg komt vragen, wordt bereid gevonden water te schenken.

Zelfs iemand die de weg komt vragen, wordt bereid gevonden water te schenken. © Hans Otten

Verschillende voorbijgangers zien de grap wel in en doneren de laatste restjes uit hun drinkbus en waterfles, terwijl horecazaken als café Roxy en bar Human een emmer doneren.

“Onze containers zijn echt leeg, er zit nu nog maar een bodempje in”, verklapt Geert Verbist. “Straks (vrijdag, red.) komt de firma OIW Peeters de containers bijvullen. Het gaat dus niet om drinkwater, maar om water uit een boorput vlak bij het kanaal Herentals-Bocholt. Eigenlijk wil het kunstwerk juist waterverspilling aanklagen. Als je twee uur blijft kijken, zie je evenveel water verdwijnen als er nodig is bij de productie van één jeansbroek. We krijgen het verwijt dat we het niet weer opvangen. Maar als het regent, spoelt al dat water op de markt ook in de riolen en is het verloren. Het is zo tegelijk een aanklacht tegen de verharding van Vlaanderen.”

De schenking van bar Human gaat recht de tank in.

De schenking van bar Human gaat recht de tank in. © Hans Otten

www.stormloop.be

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio