©  REUTERS

Kinderen eisen miljoen euro van poetsvrouw van vader: “Ze kreeg de goudstaven omdat hij met haar een betere band had”

Hulshout -

963.000 euro: dat is het enorme bedrag dat vrijdag geëist werd door de burgerlijke partij in de rechtbank van Turnhout. De beklaagde is een dame die als poetsvrouw werkte bij een oudere man. Ze zou goudstaven en edelstenen van de man gekregen hebben. De kinderen van de man verwijten de poetsvrouw dat ze misbruik heeft gemaakt van zijn beginnende alzheimer.

Britt Peeters

“Mijn cliënt zag een vaderfiguur in G. Het klikte tussen hen, en ze raakten als snel bevriend. Hij sprak veel over zijn overleden vrouw, en ook over zijn kinderen, met wie hij geen goede band had. Zijn dochter noemde hij geregeld een ‘serpent’, dat alleen maar uit zou zijn op zijn geld”, vertelde de advocaat van L.S., de vrouw die vrijdag op de beklaagdenbank zat.

Nadat ze bevriend raakte met G. uit Hulshout, begon ze ook als poetsvrouw voor hem te werken. Ze huurde later een woning van hem. In 2017 werd er beginnende alzheimer bij de man vastgesteld. “De huisarts zei hem dat het voorlopig enkel merkbaar was in zijn kortetermijngeheugen, maar dat alzheimer ook snel kon gaan. Mijn cliënte gaf hem toen het logische advies dat als hij nog vermogen had, hij daar best snel iets mee deed.”

Volgens L.S. was het de man zelf die toen met het idee kwam om zijn goudstaven en zilveren muntstukken aan haar te geven, en ook zijn woning aan haar te verkopen. “Mijn cliënte wist zelfs niet dat de man in het bezit was van goud. Ze wilde het ook niet aannemen, maar hij bleef aandringen. Als zij het niet nam, zou hij alles aan de kerkfabriek schenken.”

“Goud halsoverkop verkocht”

Volgens de advocate van de kinderen van de man, die zich burgerlijke partij hadden gesteld, is de vrouw halsoverkop het goud gaan inwisselen voor cash geld. “Eerst 10 kilo goud voor 310.000 euro, een paar dagen later de zilveren munten, in juni nog een 394.000 euro,.. Grote bedragen, maar de beklaagde verkocht het goud wel voor absolute bodemprijzen: voor amper 33 euro per gram. Ook het huis kocht ze voor 300.000 euro, terwijl G. het huis in 2008 zelf gekocht had voor 340.000 euro én er nog renovatiewerken in deed. L.S. had duidelijk snel geld nodig. Later liet ze G. nog een kladje opstellen waarin stond dat hij hoopte dat zij nog zijn hele leven voor hem kon zorgen, en dat zij altijd in het huis kon blijven wonen. G. was op dat moment al heel ziek. Ze heeft hem dat duidelijk ingefluisterd.” Volgens de advocate is de objectieve waarde van het goud en de edelstenen 963.000 euro. Dat bedrag vordert ze als schadevergoeding, alsook de nietigverklaring van de verkoopovereenkomst van het huis.

Geen harde bewijzen

“Ze heeft hem nooit iets gevraagd. Ze waren nu eenmaal goede vrienden en hadden een band die hij met zijn kinderen niet had. In het dossier zit een attest van de neuroloog uit die periode dat bevestigt dat er enkel een ‘vermoeden’ was van beginnende alzheimer. Er kan mijn cliënte niet verweten worden dat ze moest weten dat hij te ziek was, want zelfs de specialist was daar niet van overtuigd”, pleitte de advocaat van L.S.

Ook het Openbaar Ministerie is niet overtuigd van haar schuld. “We stellen ons twee vragen: was de psychische toestand van de man op het moment dat hij het goud aan S. gaf zodanig aangetast? En zo ja, wist S. dat? Heeft ze daar misbruik van gemaakt? We hebben veel vraagtekens bij dit dossier, maar als we de elementen naast elkaar leggen, kunnen die insinuaties niet hard gemaakt worden met bewijzen”, zei de openbare aanklager, die de vrijspraak vorderde. Vonnis op 10 juni.

MEER OVER Misdaad Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio