© ATV

Minstens drie verschillende wolven zwierven afgelopen winter in Antwerpse, ree in Kapellen dan toch door hond doodgebeten

Kalmthout, Essen, Stabroek, Berendrecht, Kapellen, Brecht -

De voor twee derde opgevreten ree die op paasochtend door een wandelaar in Kapellen werd gevonden, blijkt dan toch het werk van een hond en niet van een wolf. Genetische analyses door het Instituut van Natuur- en Bosonderzoek wezen anderzijds wel uit dat afgelopen winter minstens drie verschillende wolven nagenoeg tegelijkertijd door de provincie Antwerpen trokken. Nog spectaculairder is het nieuws dat voor het eerst in 150 jaar ook een wolf aan de andere kant van de Schelde, meer bepaald in Lokeren, rondzwierf.

Kristin Matthyssen

Toen op paasochtend een half opgevreten ree met typische beet in de hals werd aangetroffen in Kapellen, was het vermoeden groot dat het om wolvenwerk ging. Maar DNA-analyse door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek maakte duidelijk dat dit dan toch om een hondenaanval ging.

Het INBO maakte ook de resultaten bekend van de andere monsters die onderzocht werden. Op 9 februari werd in Lokeren een dood ree genetisch bemonsterd, met een schadebeeld dat heel sterk deed denken aan wolf. Genetische analyses bevestigen dat dit de eerste wolf ten westen van de Schelde is in meer dan 150 jaar. Een individuele identificatie was echter niet mogelijk.

De onderzoekers weten nu ook zeker dat er de afgelopen winter in Antwerpen en in de Antwerpse Kempen minstens drie verschillende, allemaal mannelijke, wolven op bezoek waren.

‘Klaas’ in Kalmthout in december 2021. ©  rr

Wolf Klaas die op 6 december een schaap doodbeet in het Nederlandse Huijbergen en nadien nog geregeld in Essen, Kalmthout en omstreken werd gezien, blijkt een alpiene of dus Franse wolf, die via Duitsland en Nederland naar Vlaanderen kwam.

De wolf Asterix, die rond de jaarwisseling onder meer over de Noorderlaan in de Antwerpse haven liep, blijkt een van de jongen van August en Noëlla, geboren in 2020 in Hechtel-Eksel in Limburg. Asterix is een ondernemende wolf die in korte tijd grote afstanden wist te overbruggen. Zo liep hij in drie dagen tijd van het Antwerpse naar het strand van Renesse in Nederland en maakte hij ook een uitstap naar Tilburg. Deze twee dieren verbleven tegelijkertijd enkele weken tot maanden in de regio Kalmthout, Essen, de Antwerpse haven, Brabant en Zeeland.

Asterix zat rond de kerstperiode in de Antwerpse haven. ©  rr

Brecht

Verrassend is dat de wolf die op 30 december twee ooien doodbeet in Sint-Job (Brecht) ter hoogte van de Bethaniënlei-Grovedreef en ook in Zandhoven, Zoersel en regio Schilde werd gezien, nog een ander, dérde dier is. Het gaat om een mannelijke wolf die in november 2021 vanuit de regio Bremen en Nedersaksen zuidwaarts naar Nederland was gezworven naar de streek rond Eindhoven. Begin januari zat deze wolf opnieuw in Nederland.

Hier ook nog eens beelden van Klaas in Kalmthout. ©  rr

Asterix is sinds begin maart van de radar verdwenen. De verbeterde bescherming van schapen met gecoördineerde acties van Belgische en Nederlandse landbouwers, en het gebrek aan voldoende natuurlijke prooien in de regio, heeft er mogelijk voor gezorgd dat hij is verder getrokken.

“Deze DNA-analyses bewijzen ons vermoeden dat er niet twee maar drie wolven afgelopen winter in het Antwerpse zaten”, reageert Jan Loos van Welkom Wolf. “Wij spraken onderling al over de heidewolf (Klaas), de havenwolf (Asterix) en de villawolf (de wolf in Brecht). Het was een heel drukke periode voor ons met tal van waarnemingen.”

Vermoedelijk vonden de drie wolven het ook wat te druk en zijn ze daarom verder gezworven. Een partner viel er niet te versieren want het ging in de drie gevallen om mannetjes.

Vooral Nederlandse schapen doodgebeten

Eigenlijk valt de schade met de aanwezigheid van drie wolven nog mee. “Dat klopt, maar ze hebben vooral schapen doodgebeten aan de andere kant van de grens. Een boer die eigenlijk geen enkele moeite heeft gedaan om zijn kudde te beschermen, ondanks de wetenschap dat er wolven in de buurt waren, heeft de meeste schade geleden. We hebben gemerkt dat schapenhouders die hun voorzorgen namen, zoals in Kalmthout en omgeving toch wel het geval was, veel minder getroffen werden.”

De wolvenspecialisten van het INBO zien in deze nieuwe DNA-resultaten alweer het bewijs van de grote mobiliteit van wolven, met een gestage jaarlijkse toename van zwervers uit zowel de Centraal-Europese als de Frans-Alpiene populatie.

“Momenteel is het eventjes rustig, maar dat is waarschijnlijk stilte voor de storm. Waarnemingen zijn welkom bij Welkom Wolf”, zegt Jan Loos.

De Limburgse roedel is intussen weer teruggevallen op vier individuen, met dan nog de pasgeboren jongen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV