Ruben Devrieze en Christophe Geeraerts met hun Gazellentrofee. 

Ruben Devrieze en Christophe Geeraerts met hun Gazellentrofee. © rr

Familiebedrijf AsterX Dranken is tweede grootste in Antwerpen en krijgt nu ook Vlaamse erkenning

Waarloos, Reet -

Onlangs werden de Trends Gazellenprijzen uitgereikt. AsterX Dranken prijkt in die lijst op de eerste plaats in Vlaanderen wat betreft ‘Kleine Bedrijven’. Vooral de overname van de Antwerpse drankenhandel Gagelmans zorgde voor een forse groei en maakt hen tot tweede grootste horecaspeler in Antwerpen.

 

De steile groei van AsterX Drankenhandel viel ook de juryleden van de Trends Gazellen op. Onlangs nam dit bedrijf, dat zijn administratieve zetel aan de Herman De Nayerstraat 4 in Waarloos (Kontich)heeft, de Antwerpse drankenhandel Gagelmans over waardoor het er met de klap 300 horecazaken bijkreeg.

Toch handelde deze zaak niet steeds in dranken. Het gezin Aster en Suzanne Devrieze startte in 1959 aan de Eikenstraat in Reet (Rumst) met een zaden- en plantenhandel. De winkel werd door toedoen van hun kinderen omgevormd tot een doe-het-zelfzaak onder de noemer AsterX.

Door overname van andere gelijkaardige zaken telde het vier vestigingen tot het iets meer dan tien jaar geleden zelf ook werd overgenomen door winkelketen Hubo. Op dat ogenblik was de familie al begonnen met een importzaak van Zuid-Afrikaanse wijnen.

Overstap naar drankenhandel

Zeven jaar geleden werd AsterX officieel een drankenhandel met een eerste magazijn en winkel in Rumst. Later verhuisde die naar Bornem om korte tijd later er winkels in Waarloos, Boom en Heist Op-den-Berg bij te krijgen.

Het ondernemerschap zit de familie duidelijk in het bloed. Zo werd de zaak, na de overname van Van Der Plaetsen in Oostmalle, ook actief als groothandel. Het levert onder meer melk van het merk Inza en ijsblokjes aan kleine drankenhandels, horecazaken en evenementen.

Daarmee was de overnamehonger bij het familiebedrijf niet gestild. Onlangs realiseerde zaakvoerder Christophe Geeraerts de overname van de Antwerpse drankenhandel Gagelmans. “Hierdoor kregen we er 300 horecazaken bij”, zegt Geeraerts. “We werden hierdoor ook de op één na grootste horecaspeler in de stad Antwerpen.”

Familiebedrijf

Toch blijft AsterX nog steeds een familiebedrijf. Zijn vrouw Lies Devrieze ontfermt zich over het personeelsbestand waarbij de groep drankenhandel ondertussen bijna vijftig personen telt. Haar broer Sander is verantwoordelijk voor de invoer van de wijnen en verzorgt ook de marketing terwijl Ruben Devrieze als bestuurder verantwoordelijk is voor de winkels.

“We proberen om minstens 40 procent van de omzet uit onze winkels te halen”, zegt Ruben. “Dat lukte zeker tijdens de coronacrisis. Onze omzet uit horeca en evenementen viel toen terug tot nul, terwijl die uit de groothandel zowat halveerde. Gelukkig mochten onze winkels open blijven waar we een omzetstijging met zowat 20 procent noteerden.”

Voorlopig plannen de zaakvoerders geen nieuwe overnames. “We krijgen wel geregeld telefoontjes van drankenhandelaars die hun zaak willen overlaten”, zegt Christophe. “We bekijken uiteraard elke kans maar voorlopig houden we het op het aantal zoals het nu is.”  (JEF WIJCKMANS)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio