Gorilla Bokito ontsnapte in 2007 uit zijn verblijf. ©  AP

Met bonobo Zamba liep het goed af, maar dat is niet altijd zo: deze dieren ontsnapten eerder uit dierentuinen

Vandaag ontsnapte een bonobo, een mensaap, uit ZOO Planckendael in Muizen (Mechelen). Het is niet de eerste keer dat een dier ontsnapt uit een dierentuin. Gelukkig heeft het verhaal van de bonobo een goede afloop, maar dat is niet altijd het geval.

EmKe

Leeuwin Rani ontsnapt na fout 

In ZOO Planckendael ontsnapte in 2018 de 2-jarige leeuwin Rani. Ze ging ’s ochtends vroeg op de loop nadat een verzorgster de deur per ongeluk had laten openstaan. Rani dwaalde drie uur lang rond in de buurt van het leeuwen- en olifantenverblijf en de Visayazwijnen. Ze werd nauwlettend in het oog gehouden door de crisiscel. Het team probeerde drie uur lang Rani te verdoven en terug naar haar plaats te krijgen, maar tevergeefs.

Op een gegeven moment kwam de leeuwin op amper tien meter van een treinstel waar vier bezoekers en een politieman zich schuilhielden. Zij verstopten zich daar omdat ze niet snel genoeg geëvacueerd konden worden. Toen de veiligheid van de inzittenden in het gedrang kwam, besliste het team om het dier te doden.

LEES OOK. Hoe ging het mis voor leeuwin Rani? “Wat als wij niet in dat treintje hadden gezeten?”

Sneeuwpanter breekt raam en dwaalt rond

In december 2013 ontsnapte een sneeuwpanter uit zijn kooi in het Luikse safaripark Le Monde Sauvage. De jonge panter verbleef er nog maar twee weken en werd in een ruimte met dubbele beglazing in de gaten gehouden. Toch kon het dier een raam openbreken en ontsnappen. Hij dwaalde nog een hele middag rond in het safaripark. ’s Nachts merkte een bewaker de panter op en schoot het dier dood. De bewaker had naar eigen zeggen geen andere keuze.

Gorilla Bokito valt bezoekster aan 

In 2007 ontsnapte de 11-jarige zilverruggorilla Bokito uit zijn verblijf in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. De aap sprong over de gracht en sleurde een bezoekster mee. De vrouw had diverse breuken, een verbrijzelde arm en meer dan honderd beten over haar hele lichaam. De aap viel waarschijnlijk aan omdat de vrouw veelvuldig oogcontact maakte met hem.

Na de aanval ging het dier nog een uur op wandel in het park waarbij hij nog drie mensen verwondde. Hij werd uiteindelijk met een verdovingsgeweer uitgeschakeld en terug in zijn verblijf geplaatst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER