Hoewel het een smeedijzeren boom was, vond er een echte planting plaats. De bewoners van Monnikenheide en de leerlingen namen afwisselend de spade ter hand, en daar mocht bij gelachen worden. 

Hoewel het een smeedijzeren boom was, vond er een echte planting plaats. De bewoners van Monnikenheide en de leerlingen namen afwisselend de spade ter hand, en daar mocht bij gelachen worden. © kristin matthyssen 

Leerlingen VTI Zandhoven smeden vlinderboom voor overledenen Monnikenheide

Zoersel, Zandhoven -

Aan de vlinderweide op het domein Monnikenheide in Zoersel werd een vlinderboom geplant. Die werd op vraag van Monnikenheide gesmeed door de leerlingen van het vijfde jaar lassen-constructie van het VTI Zandhoven. Het is een herdenkingsboom met aan de ijzeren takken 52 houten vlindertjes die de namen dragen van de 52 bewoners en dagcentrumcliënten van Monnikenheide die sinds 1999 overleden zijn.

Kristin Matthyssen

Monnikenheide-Spectrum, dat in Zoersel in 1973 startte, is een zorgvoorziening voor personen met een verstandelijke beperking. In de buurt van het Doezelbos van Monnikenheide is er al langer een vlinderweide waar bewoners en cliënten na hun overlijden uitgestrooid kunnen worden als zij of hun familie dat wensen, zodat ze altijd dichtbij blijven. Dat is vrij uniek. Er stond vroeger ook al een herdenkingsboom, een es, maar die werd geveld door de essenziekte.

“Jaarlijks houden we in de maand juni een vlindermoment waarbij wij stilstaan bij de mensen die gemist worden”, vertelt Johan Vermeeren, directeur van Monnikenheide. “We zijn heel dankbaar dat de vijfdejaars lassen-constructie van het VTI Zandhoven, onder begeleiding van leerkracht Jurgen Walry, deze vlinderboom met veel toewijding gesmeed hebben. De leerlingen houtbewerking van het VTI gaan voor ons de houten vlindertjes blijven maken telkens een bewoner of cliënt overlijdt. Ze laseren er dan mooi de naam op.”

Volgens technisch adviseur Jonas Bervoets van het VTI was het voor hun leerlingen lassen ook wel interessant om eens te smeden, een techniek die lang niet meer in alle technische scholen wordt aangeleerd.

Iedereen mocht mee wat aarde rond de vlinderboom werpen. 

Iedereen mocht mee wat aarde rond de vlinderboom werpen. ©  kma

“Het voorbije jaar verloren we zeven personen”, vertelt Els Vennekens van de werkgroep palliatieve zorgen en rouw van Monnikenheide. “Dat is best veel, want het jaar voordien waren dat er slechts twee.”

Oudste bewoners

De houten vlinders met de namen van de overledenen worden in de boom gehangen. 

De houten vlinders met de namen van de overledenen worden in de boom gehangen. ©  kma

Op kerstdag 2020 overleed Frans Verschoren (97), de oudste bewoner ooit van Monnikenheide, aan Covid-19. Samen met zijn broer Pierre die al eerder overleed, stond hij bekend als ‘Spic en Span’ of ‘Koffe en Koeke’. Frans ligt uitgestrooid op de vlinderweide van Monnikenheide, zijn houten vlindertje met zijn naam werd gisteren in de takken van de vlinderboom gehangen.

Vorige maand moest Monnikenheide ook afscheid nemen van zijn oudste bewoonster, Maria Van den Bergh, die 88 werd. Haar houten vlinder zal samen met de zes andere overledenen van het voorbije jaar op 22 juni in de vlinderboom worden gehangen tijdens het jaarlijks vlindermoment. Er start daar dan ook een troostwandeling met QR-codes.

Het is prachtig met welke warme openheid Monnikenheide praat over zijn overledenen. Dat vond ook directeur Kristien Boonen van het VTI, en het raakte de jongens van de afdeling lassen-constructie. “Ik vind het tof dat we iets hebben mogen maken dat voor andere mensen, zoals de families van die overledenen, een blijvende betekenis heeft,” zegt Chino Fenicx (16) uit Zandhoven. “Later wil ik fotolasser worden, maar zo’n stam rond een buis plooien en smeden vond ik heel interessant.”

Ook de bewoners namen de spade vast. 

Ook de bewoners namen de spade vast. ©  kma

Ook voor Ryan Cop (17) uit Zoersel was smeedwerk een techniek die hij nooit eerder gedaan had. “We konden er wel aan blijven plooien en perfectioneren, want in de natuur is ook geen enkele tak identiek. Ik ben blij met het resultaat.”

Het resultaat. 

Het resultaat. ©  kma

Els overhandigt de houten vlinders. 

Els overhandigt de houten vlinders. ©  kma

Ryan Cop hangt een vlinder. 

Ryan Cop hangt een vlinder. ©  kma

Ryan Cop hangt een vlinder. 

Ryan Cop hangt een vlinder. ©  kma

De vlinderweide. 

De vlinderweide. ©  kma

Het is geen echte boom, maar hij werd wel zoals een echte boom geplant.  

Het is geen echte boom, maar hij werd wel zoals een echte boom geplant.  ©  kma

Iedereen pakte de spade vast. 

Iedereen pakte de spade vast. ©  kma

Zij hielp ook mee. 

Zij hielp ook mee. ©  kma

Directeur Johan Vermeeren mocht de eerste schep aarde werpen. 

Directeur Johan Vermeeren mocht de eerste schep aarde werpen. ©  kma

 

 ©  kma

 

 ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio