Curator Michel Van Grieken dwaalt door de verschillende kamers. 

Curator Michel Van Grieken dwaalt door de verschillende kamers. © Bert De Deken

Nog twee weekends Stormloop-expo: Patina van oude muren matcht met kunstwerken

Herentals
Marc Helsen

De groepsexpo ‘A Silent Rush’ in de voormalige Kunstkamer aan de Molenvest, biedt onderdak aan een twintigtal, voornamelijk Kempense kunstenaars die hun werk perfect in balans weten te brengen met de sfeer die in de oude burgerswoning hangt. En vergeet tijdens de weekends dat het open is vooral niet naar het rolluik in één van de ramen te kijken.

De Kunstkamer herbergde de voormalige kunstgalerij van Roland Luyten, alias ‘Ruwe Ronald’ van dj De Witte Stilte, die een tijd geleden overleed. Het huis is verkocht en wordt straks afgebroken om er, samen met twee aanliggende huizen, een appartementencomplex op te richten. De expo vormt dus niet alleen een kans om verzameld kunstenaarstalent te aanschouwen, maar ook de gelegenheid om door de oud-modische kamers van het huis te struinen, vooraleer het tegen de grond gaat.

Curatoren Michel Van Grieken en André Van Hove zijn erin geslaagd om de verschillende ruimten van het huis te laten ‘matchen’ met de werken die er worden geëxposeerd. “We visten met het uitnodigen van de kunstenaars die hier exposeren een beetje in dezelfde vijver als die van Tom Liekens, de curator die de kunstenaars van Stormloop op heel wat andere locaties selecteerde”, zegt Michel Van Grieken, die zelf ook enkele werken in De Kunstkamer tentoon stelt. “Maar uiteindelijk hebben we toch nog een mooi aanbod bijeen gekregen.”

 

 ©  Bert De Deken

Elke kamer heeft eigen sfeer

In De Kunstkamer hangt of staat werk van Luc Van Soom, Koen Liekens, Arne Nys, Fik Van gestel, Reinhilde Van Grieken, Bram Kinsbergen, Joris Vanpoucke, Koen Broucke, Dirk Boes, Fred Michiels, Sus Bellens, Harry Heirmans, Peter Morrens, Jesse Cremers, Michel Helsen en Maryam Najd.

De werken kunnen niet meer verschillen, maar de diverse kamers van het oude, leegstaande huis, met elk met hun eigen sfeer, bieden hen een perfect onderdak. Op de bovenste verdieping- de voormalige expositieruimte van De Kunstkamer, hangen de grote monochrome werken van de Iraanse Maryan Najd tegen de grote witte muren, elders hangt een kamer vol met ‘natuurwerken’ van Michel Helsen. Dat van die natuur moet u letterlijk neen: Helsen liet zijn doeken eerst een paar weken open en bloot op de Larumse Heide in Geel liggen, zodat ze alles konden capteren wat erop viel of de natuur er op achter liet. Dat fixeerde hij dan later en voorzag het soms van een laag verf. Als je Moeder Natuur op die manier het werk laat doen, ben je al meer dan halfweg.

Op de bovenste verdieping hangen de grote monochrome werken van de Iraanse Maryan Najd tegen de grote witte muren. 

Op de bovenste verdieping hangen de grote monochrome werken van de Iraanse Maryan Najd tegen de grote witte muren. ©  Bert De Deken

Springt er ook uit: een werk met daarop een doodshoofdvlinder van Caroline Coolen ‘Pollilla-Death Head’s Hawkmoth’. Van Coolen kan je tijdens Stormloop ook een groot beeld bewonderen in de St.-Waldetrudiskerk.

De doodshoofdvlinder van Caroline Coolen ‘Pollilla-Death Head’s Hawkmoth’. 

De doodshoofdvlinder van Caroline Coolen ‘Pollilla-Death Head’s Hawkmoth’. ©  Bert De Deken

Bevreemdend

Tijdens onze rondgang wijst Michel Van Grieken op de ontelbare oude spots die in elke kamer van De Kunstkamer hangen. Ze belichten ooit de werken die Ronald Luyten hier aan de muur hangen had: “Als je die allemaal aanzet, is het qua energieverbruik alsof er tien wasmachines draaien.”

Een attractie op zich is ook het eeuwig bewegende rolluik van Jesse Cremers. Een beetje creepy als je het vanop straat in de schemering bekijkt, maar het oogt en voelt ook bevreemdend aan in de kamer, langs de binnenkant.

En houd ten slotte buiten ook nog nostalgisch glimlachend even halt bij de reclame die Ruwe Ronald himself ooit op zijn handel schilderde om zijn kwaliteiten als dj aan te prijzen: Alle soorten muziekgenres, ook de betere.

De Kunstkamer, Molenvest 37, Herentals.

 

 ©  Bert De Deken

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio