Tom en Peter Vissers, Eveline Smolders en Jan en Mauro Vissers toasten op de 40ste verjaardag van Ne Flierefluiter.

Tom en Peter Vissers, Eveline Smolders en Jan en Mauro Vissers toasten op de 40ste verjaardag van Ne Flierefluiter. © Marc Peeters

Streekbier Ne Flierefluiter verleidt bierliefhebbers al 40 jaar: “Nu ook met een vleugje whisky”

Westerlo, Geel -

De 40ste verjaardag van het streekbier Ne Flierefluiter uit Westerlo wordt gevierd met de lancering van een bijzondere variant. “We hebben de oorspronkelijke tripel verrijkt met een infusie van single malt whisky”, legt Jan Vissers uit. “De precieze samenstelling is uiteraard geheim. Het is ook iets eenmaligs, want tweemaal hetzelfde eindresultaat bekomen, kan niet.”’

Marc Peeters

Het biertje met een alcoholpercentage van 10% werd voorgesteld in het gemeentehuis van Westerlo. Het is immers naar de inwoners van die gemeente dat Ne Flierefluiter is genoemd. “Als je begin de jaren tachtig van vorige eeuw de landkaart der bieren bekeek, was in onze regio nog maar weinig te bespeuren van lokale brouwerijen of bieren”, vertelt biersteker Peter Vissers. “Als jonge ondernemer voelde ik de drang om daar wat aan te doen. Ik liet me informeren en ben dan begonnen met experimenteren.”

Als bestuurslid van de Nationale Dienst voor het Debiet van het Bier kwam Peter niet onbeslagen op het ijs. Na enkele degustaties was er plots een pittig amberbier met een alcoholpercentage van 7%. We schrijven 14 mei 1982. “Ons bier werd gebotteld in flesjes van 25 centiliter en afgeleverd in houten kratten van 24 flesjes. In samenspraak met Pros Leemans, de toenmalige voorzitter van VVV Westerlo, gaven we het de naam Ne Flierefluiter mee.”

De Flierefluiter bestaat 40 jaar.

De Flierefluiter bestaat 40 jaar. © Marc Peeters

Bezoek van de koning

De commerciële boost volgde in 1984. “Koning Boudewijn bracht toen een bezoek aan Westerlo”, weet Peter Vissers nog heel precies. “De burgemeester Jef Thijs bood de vorst een biertje aan en die liet het zich smaken. De mannen van de televisie filmden het gebeuren en de beelden zaten ’s avonds uitgebreid in het nieuws. De koning die Ne Flierefluiter dronk: de telefoon stond meteen roodgloeiend.”

De familie Vissers, die in Geel-Zammel een drankenhal uitbaat, zorgde de voorbije decennia al meermaals voor opvolging. Zo werd rond de eeuwwisseling een Flierenfluiterjenever gelanceerd in stoopjes van 70 centiliter en flessen van 1 liter.

“Het was ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van het kasteel van Gravin de Merode, het huidige gemeentehuis dus, dat we de donkere tripel de Eeuwling in 2012 op de markt hebben gebracht”, weet zoon Jan Vissers. “De voorbije jaren hebben we dan weer geëxperimenteerd met bier, dat extra rijptijd kreeg in gebruikte whiskyvaten. Zo bekom je een aparte smaak. Voor de 40ste verjaardag van Ne Flierefluiter zijn we dus nog een stapje verder gegaan door whisky aan de tripel toe te voegen.”

Op uw gezondheid.

Op uw gezondheid. © Marc Peeters

Van de nieuwe super tripel whisky infused en oaked zijn zo’n 15.000 flesjes van 33 centiliter en 2.400 flessen van 75 centiliter beschikbaar. Dit in de drankenhandel van Zammel en in de horecazaken die klant zijn bij de familie Vissers

www.fisser.be

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio