Marc en Yvonne proberen de zaden op te ruimen: “Maar het is dweilen met de kraan open. 

Marc en Yvonne proberen de zaden op te ruimen: “Maar het is dweilen met de kraan open. ©  Joren De Weerdt

Oud-Turnhoutse Meibloemstraat bedolven onder wit tapijt van olmenzaden: “Het lijkt hier wel winter”

Oud-Turnhout -

Begin mei laten de iepen of olmen hun zaden vallen. Geen pretje voor de bewoners van enkele Oud-Turnhoutse straten. “Vorig jaar hebben we acht vuilniszakken gevuld.” Volgens de gemeente wordt er rekening gehouden met de overlast.

Wouter Adriaensen

Met naar schatting meer dan 70.000 bomen is Amsterdam de ‘iepenhoofdstad’ van de wereld. Aan het einde van de lente verliezen de bomen massaal hun afgeplatte, brede zaden. Die ‘iepenconfetti’ wordt in Amsterdam gevierd met wandelingen. In de Meibloemstraat, Goudbloemstraat, Korenbloemstraat en Veldstraat in Oud-Turnhout zijn de zaden echter minder reden tot vreugde.

“Je doet de voordeur open en krijgt een lading binnen”, zegt buurtbewoner Marc Verheyen. “Nu is het droog, maar regen doet die zaden samenklitten in hopen die overal aan blijven kleven. Ik heb mijn dakgoot moeten laten reinigen omdat ze verstopt was door die zaden. In deze sociale buurt wonen ook redelijk wat oude mensen.”

 

 ©  Joren De Weerdt

Acht vuilniszakken

Marc vindt de plaatsing van de bomen ongelukkig. “Olmen worden tot veertig meter hoog, dat is gigantisch. Niet alleen komen er dan nog eens dubbel zo veel zaden af, ze nemen ook al het zonlicht uit onze woonkamers weg. Hun wortels duwen bovendien de stoepen omhoog. We hebben niks tegen groen, maar dit is gewoon de verkeerde boom op de verkeerde plaats.”

Buurvrouw Yvonne komt Marc helpen opruimen. “Vorig jaar heb ik zo acht vuilniszakken gevuld”, vertelt ze. “Zondag waaide het, toen leek het wel te sneeuwen in onze straat. Voor de kleinkinderen is het wel plezant om in te spelen.” Of ze het dan tenminste een mooie boom vindt? “Nieje!”

 

 ©  Joren De Weerdt

350 dagen genot, 15 dagen last

De groendienst snoeide in het najaar de onderste takken en de stoep werd onlangs vernieuwd. Toch vindt Marc dat de olmen moeten verdwijnen. “Die problemen gaan gewoon terugkomen. En hoe langer er mee gewacht wordt, hoe moeilijker het wordt. Maar op mijn mails naar de gemeente krijg ik alleen maar het antwoord dat het bekeken wordt met de betrokken diensten.”

Schepen voor Openbare Werken Jan Sels (N-VA) is op de hoogte van de overlast. “We houden daar ook rekening mee, we ruimen de zaden zo veel mogelijk op. Maar dit is een natuurverschijnsel, het gebeurt met alle bomen in alle straten. Verstopte dakgoten? Dat heeft iedereen weleens voor. Je moet het goede met het kwade nemen. Van bomen heb je 350 dagen genot en 15 dagen last.”

De olm wordt veertig meter hoog. 

De olm wordt veertig meter hoog. ©  Joren De Weerdt

De zaden bedekken voortuinen en verstoppen dakgoten.

De zaden bedekken voortuinen en verstoppen dakgoten. © Joren De Weerdt

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio