Voor haar expo in het Hofke van Chantraine werden de miniatuurkamertjes van Lieve uitvergroot tot echte kamers in een echt huis. 

Voor haar expo in het Hofke van Chantraine werden de miniatuurkamertjes van Lieve uitvergroot tot echte kamers in een echt huis. © RR

Binnenkijken in ‘Lieves kamertjes’: “Kunst doet me dansen in mijn ‘kopke’”

Oud-Turnhout, Turnhout -

Lieve De Weert won twee keer de Prijs van stad Turnhout, voor schilderen en voor beeldhouwen. Op bijna 80-jarige leeftijd biedt ze bezoekers van haar expo in het Hofke van Chantraine in Oud-Turnhou een blik in de vele kamertjes in haar brein.

Wouter Adriaensen

In 2015 mocht Lieve De Weert de Prijs van de stad Turnhout in ontvangst nemen voor haar experimenteel schilderwerk rond Syrië en de Eerste Wereldoorlog. Het gevolg was een dubbelexpo in de stedelijke academie en cultuurhuis de Warande. Vorig jaar was het opnieuw prijs. Haar gebeeldhouwde danseres met een hoedje, stoffen tutu en reiskoffertje werd andermaal bekroond door de stad.

“Dat eindwerk had als titel ‘Zelfportret van Lieve, een symbiose’”, vertelt de kunstenares. “Door zelfobservatie kwam ik tot de bevinding dat mijn ‘kopke’ een huis is met vele kamertjes, zeer verschillend van inhoud en vol dualiteit, tussen links en rechts, ratio en gevoel, rust en beweging, enzovoort.”

Kleinkinderen en Oekraïne

Ze werkte het thema uit in een nieuwe compositie met negen kamertjes en uiteindelijk ook tot een tentoonstelling in het Hofke van Chantraine. De miniatuurkamertjes werden echte kamers in een echt huis. In het ene speelt ze met haar kleinkinderen, in een andere kamer treurt ze om Oekraïne. “Het is niet alleen een uitbeelding van mezelf, maar ook van hoe ik de buitenwereld ervaar. Daarbij word ik geassisteerd door mijn kleinkinderen.”

De gebruikte technieken zijn even divers als de onderwerpen. Na haar carrière als leerkracht Nederlands aan het Heilig Graf volgde Lieve tekenlessen aan de academie van Arendonk en schilderen en beeldhouwen aan de academie in Turnhout. “Mijn beeldtaal is het resultaat van een lange, boeiende zoektocht. Ik probeer een symbiose te krijgen tussen 2D en 3D. Daarnaast gebruik ik veel fotografie, woord en zelfs een beetje muziek en dans.”

Flow

Lieve toont de bezoekers ook hoe ze het creatieve proces ervaart. “Uit observatie ontstaat een inval, groeit een idee. Na een chaotische, wervelende zoektocht bereik ik een blijmakend resultaat. En dan het ultieme kamertje: dansen in pure flow. Want ondanks mijn tamelijk gevorderde leeftijd kan ik nog altijd dansen in mijn ‘kopke’. En dat onder meer dankzij kunst”, besluit ze.

De tentoonstelling ‘Lieves kamertjes’ is van zondag 15 mei tot en met zondag 12 juni gratis te zien in het Hofke van Chantraine, Kerkstraat 46.

www.hofkevanchantraine.be

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio