Bonobo Zamba ontsnapt uit verblijf in Planckendael, maar aan banaan kan hij niet weerstaan

Mechelen, Muizen -

In ZOO Planckendael in Muizen (Mechelen) is vrijdag omstreeks 11u bonobo ontsnapt uit zijn verblijf. Het gaat om Zamba, een volwassen mannetje. Ruim twee uur later zat het dier veilig en wel in zijn verblijf. Dankzij een banaan waar hij niet kon aan weerstaan. Het park ging nog dezelfde dag opnieuw open. Het was niet de eerste keer dat er een dier ontsnapte uit het Mechelse dierenpark.

Sven Van Haezendonck, Stijn Van de Sande

LEES OOK. 66 schoolkinderen uur lang in binnenverblijf van olifanten ondergebracht na ontsnapping van bonobo: “Gelukkig niemand in de uitwerpselen gevallen”

De bonobo, een mensaap, ontsnapte en kroop in een boom in de buurt van zijn verblijf waar een twintigtal dieren zitten. De dieren zouden blijkbaar net buiten zijn geweest toen dat gebeurde. Expeditie Bonobo is nog geen drie jaar open, maar het is een van de populairste plekken om te bezoeken in het Mechelse dierenpark.

Na de ontsnapping heeft ZOO Planckendael onmiddellijk het noodplan geactiveerd en is het begonnen met de ontruiming van het park. “Veiligheid is prioritair. De verzorgers doen er alles aan om het dier opnieuw in zijn verblijf te krijgen”, zegt Ilse woordvoerster Ilse Segers. De meeste bezoekers waren kinderen op schooluitstap.

Politie helpt bij evacuatie

Ook de politie kreeg een noodoproep uit Planckendael. “We zijn onmiddellijk met verschillende ploegen ter plaatse gegaan. Bij onze aankomst was de ontruiming van het park al volop bezig”, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politie Mechelen-Willebroek.

Inspecteurs hebben het personeel geholpen om bezoekers naar buiten te begeleiden. “Een aantal mensen werd in veiligheid gebracht in een gebouw in het park. We hebben ze daar met onze voertuigen weggehaald”, legt de eerste hoofdinspecteur uit. Op het moment van de ontsnapping waren er naar verluidt minstens tweeduizend bezoekers in het park.

Het nieuwe bonoboverblijf opende de deuren in de zomer van 2019. ©  Joren De Weerdt

“De verzorgers hebben de aap een banaan met verdovingsmiddel gegeven. Het was dus wachten tot hij in slaap viel”, vertelt Segers. De aap werd volledig verdoofd, uit veiligheidsoverwegingen. “De verzorgers zijn vertrouwd met de dieren. Door hun band met Zamba konden ze hem ertoe bewegen uit zijn boom te komen. Een banaan als delicatesse hielp natuurlijk, want normaal eten ze dat niet”, legt Ilse Segers uit.

Zo’n twee uur later, omstreeks 13u30, zat de bonobo opnieuw in zijn verblijf en kon Planckendael opnieuw bezoekers verwelkomen. “Scholen die hun uitstap in het water zagen vallen, krijgen die terugbetaald. Ook voor de andere bezoekers is dat het geval.”

Nog geen drie jaar open

Expeditie Bonobo opende de deuren voor het publiek in de zomer van 2019. Het verblijf is beter aangepast aan de noden van de mensapen. Doorgedreven onderzoek in Congo, waar wetenschappers van de ZOO al bijna dertig jaar het gedrag van de dieren bestuderen, droeg bij aan het ontwerp van het verblijf. Dat is vijf keer groter dan het oude, maar blijkbaar nog niet groot genoeg voor Zamba. Hij wilde graag eens de wereld daarbuiten ontdekken.

Het is niet de eerste keer dat er in ZOO Planckendael dieren ontsnappen. Bijna vier jaar geleden in juni 2018 liet de jonge leeuwin Rani (2) het leven toen ze ontsnapte uit haar verblijf. Later werd een jonge kuifmakaak opgemerkt op het dak van een naburige woning. In het park ontsnapten ook al eens incasternen en rode ibissen via een gat in het dak en gingen er antilopen op de loop.

 ©  Stijn Van de Sande

 ©  Stijn Van de Sande

 ©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen