© ATV

ANTWERPEN LIVE. Provinciegouverneur Cathy Berx over droogte: “Sproeien van je gazon is nu niet zinvol”

Antwerpen -

Als de waterpeilen nog meer gaan dalen, zou het kunnen dat je vanaf volgende week geen water meer mag onttrekken uit de Kleine en de Grote Nete. Dat zegt provinciegouverneur Cathy Berx. We hebben te kampen met een aanhoudende droogte en dat betekent dat we spaarzaam moeten omgaan met water. “Vorige week kwamen er al maatregelen, maandag is er opnieuw een droogteoverleg op Vlaams niveau.”

svo

LEES OOK. Waarom de kans op wateroverlast groter is in Antwerpen dan in Bonheiden en drie andere vaststellingen over de droogte

Sinds 1 januari is er al een permanent onttrekkingsverbod van de ecologisch zeer kwetsbare waterlopen. Vorige week werd ook bepaald dat je tijdelijk geen water mag halen uit de Grote Aa en de Aa. Dat komt omdat de waterpeilen daar zo laag zijn, dat nog meer water eruithalen onomkeerbare ecologische schade kan veroorzaken. “Die maatregelen gelden voor iedereen, maar specifiek voor de landbouwsector”, zegt Berx.

“Het zou ook kunnen dat die maatregel volgende week wordt uitgebreid naar de Grote en de Kleine Nete.” Maar geen paniek, er is nog geen beperking op leidingwater. Toch vraagt Berx om er zeer voorzichtig mee om te springen. “Het is nu bijvoorbeeld niet zinvol om je gazon te sproeien. Zeker niet bij de hoge temperaturen, want dan verdampt het water toch. Vang vooral de regen op wanneer die valt.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio