Het Koningsplein moet de centrale ontmoetingsplek worden. 

Het Koningsplein moet de centrale ontmoetingsplek worden. © Chris Van Rompaey

Inwoners steken koppen bij elkaar om van Koningshooikt veerkrachtig dorp te maken

Koningshooikt -

Met het traject ‘Veerkrachtig Koningshooikt’ bouwen stad Lier, provincie Antwerpen en vzw Rurant samen met de inwoners aan een bruisend dorp. Na een brainstormperiode is de tijd voor actie aangebroken.

Chris Van Rompaey

De Hooiktenaren droomden over de toekomst en benoemden de positieve elementen die ze graag behouden en versterken. Zo ontstonden vier droombeelden over hoe Koningshooikt er over enkele jaren moet uitzien: een verkeersveilig dorp, een sociaal dorp, een landelijk dorp en een dorp waar het goed wonen is. Tijdens de participatiesessies bleek ook het belang van een ontmoetingsruimte voor het dorpsleven. Verder vragen de inwoners om de groene ruimte te behouden en nog uit te breiden.

Nu is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en deze dromen te vertalen naar concrete acties. De rode draad is de uitdrukkelijke wens van de inwoners om meer in het dorp teweeg te brengen. “Een ‘Veerkrachtig Dorp’ komt er niet zomaar. Dat maak je samen met een groep ‘doeners’. Meer dan 200 jaar na de oprichting van Konings-Hoyckt zal het huidige dorp verder uitgroeien tot een echt ‘Veerkrachtig Dorp’. Een dorp waar de Jutteneers mee hun schouders zullen onder zetten en er ook de vruchten van zullen plukken”, benadrukt schepen van Wijkwerking en Participatie Sabine Leyzen (Open Vld).

“Concreet wordt onder meer voortgewerkt aan welkomstborden op de toegangswegen naar het dorp. De bewoners zetten ook de schouders onder de inrichting van het Koningsplein als centrale ontmoetingsplek. Ook willen ze het verkeer in het dorp vertragen en veiliger maken.”

Alle Hooiktenaars zijn welkom om mee te werken. Een eerste actiefase vindt plaats op dinsdag 17 mei om 19.30u in zaal Koningshof, Mechelbaan 22. (cvr)

www.lier.be/veerkrachtigkoningshooikt

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio