Alleen bij evenementen van de stad Antwerpen, zoals de nieuwjaarsreceptie, of in samenwerking met Antwerpen levert de stad nog herbruikbare bekers.  © Chris Van Rompaey

Stad Antwerpen ontleent geen gratis herbruikbare bekers meer voor jeugd- en sportverenigingen

Antwerpen -

Jeugd- en sportverenigingen kunnen vanaf 1 juni niet meer terecht bij het EcoHuis voor gratis herbruikbare bekers. Bij feesten en evenementen moeten ze dus aankloppen bij private bedrijven. “Dit is een platte besparing op kap van de verenigingen”, zegt Antwerps Groen-gemeenteraadslid Ilse van Dienderen.

Sacha Van Wiele

Verenigingen konden sinds 2013 gratis herbruikbare bekers ontlenen bij het EcoHuis. Bij stedelijke ondersteuning van een evenement legt de stad op dat er geen wegwerpbekers mogen worden gebruikt.

“Net tijdens Mei Plasticvrij beslist het stadsbestuur om deze dienstverlening rond herbruikbare bekers af te bouwen”, zegt van Dienderen. “Een platte besparing op kap van verenigingen die hun steentje willen bijdragen aan het verminderen van hun afval.”

Volgens Sander Rottiers van Jong Groen treft deze beslissing veel verenigingen en jaagt hen dit op extra kosten.

Volgens schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit) liggen andere redenen aan de basis van deze beslissing. Zo werd er nog weinig gebruik gemaakt van deze dienstverlening. Voor corona werden voor 175 evenementen herbruikbare bekers ontleend. Dat zakte terug naar 38 evenementen per jaar. “De aantallen verhuur bij EcoHuis zijn dermate klein dat het de operationele kost moeilijk rechtvaardigde”, zegt Meeuws.

Bovendien nam de stad Antwerpen de verhuring van herbruikbare bekers in 2013 op zich omdat er geen andere aanbieders waren van dit product.

“De noodzaak van deze dienstverlening is weggevallen, want de markt, brouwers en gespecialiseerde bedrijven, heeft de verhuur van herbruikbare bekers volledig opgepikt. De lijst is trouwens te raadplegen op de website van de stedelijke evenementencel”, zegt Meeuws.

De stad zal vanaf 1 juni alleen nog herbruikbare bekers ontlenen voor evenementen van de stad of in samenwerking met de stad.

MEER OVER Tom Meeuws

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio