© ATV

Invalide Vlaamse reus kan weer stappen dankzij innovatieve rolwagen: “Flip is weer een gelukkig konijn”

Berchem, Nijlen, Deurne -

Dankzij een speciale rolstoel voor kleine hondjes kan Vlaamse reus Flip uit Berchem weer lopen. Het konijn heeft een zware vorm van artrose. “Zo’n rolwagen werkt niet voor elk konijn”, zegt dierenarts Annelies Dietens van dierenartsencentrum Trigenio in Nijlen, waar Flip in behandeling is. “Maar voor Flip wel en hij heeft er plezier in. Flip is een superpatiënt.” Bij Petorthopedics uit Deurne dat de rolwagen leverde klinkt dezelfde reactie. Het is trouwens niet de eerste keer dat ze daar een rolwagen voor een konijn leverden en op maat afstelden, “al zijn het toch vooral honden en af en toe een kat.”

Kristin Matthyssen

Flip is een blauwe Vlaamse reus van 4 jaar oud. Samen met twee cavia’s is hij het huisdier van Cyriel (67) en Ingrid (64) Van Damme. Door zijn invaliditeit vraagt hij veel zorg, maar het koppel heeft dat er graag voor over. “We lachen ons soms krom met hem. ’s Avonds zit hij in zijn bak mee voor televisie. Flip is een karaktertje, hij kan ook soms koppig zijn. Is er iets niet naar zijn zin, dan flappert hij met zijn oren. Maar hij is bovenal een ontzettend lief konijn met veel wilskracht en levenslust”, zegt Cyriel. “We krijgen er veel vriendschap van.”

Rond de leeftijd van twee jaar kreeg Flip last van artrose op zijn kniegewrichten en rug achteraan. Zijn baasjes merkten het omdat hij minder rondhuppelde en veel lag. Volgens dierenartsen Tom Verbeek en Annelies Dietens van dierenartsencentrum Trigenio in Nijlen is artrose een kwaal die wel vaker de grotere, zware konijnenrassen treft.

Flip kreeg medicatie en lasertherapie bij dierenarts Dieter Everaert van Curiovet in Lubbeek. Zijn behandeling wordt verder ondersteund met fysiotherapie bij Sara Coeckelberghs van de praktijk Canibou in Lubbeek.

Het traject van Flip: met de oefenbal tijdens de fysiotherapie. Ook hier oefent hij thuis nog mee. 

Het traject van Flip: met de oefenbal tijdens de fysiotherapie. Ook hier oefent hij thuis nog mee. ©  CVD

Flip aangelijnd. Het is de bedoeling nog wat te oefenen zodat er straks gewandeld kan worden in het park.  

Flip aangelijnd. Het is de bedoeling nog wat te oefenen zodat er straks gewandeld kan worden in het park.  ©  Patrick De Roo

“Wij merken dat die ondersteunende therapieën echt werken bij Flip”, zegt dierenarts Dietens. Omdat het positief is voor zijn spierbehoud vooraan dat hij af en toe stapt met zijn voorpoten, maakte Cyiel zelf een draagriem om Flip achteraan te ondersteunen en zo wat door de tuin te bewegen. “Hij reageerde daar heel goed op”, vertelt zijn baasje. “Flip vond het echt tof om zoals mobiele huppelende konijnen op verschillende plaatsen gras te gaan knabbelen. Vorig jaar was hij een week gehospitaliseerd omdat vliegen eitjes hadden gelegd en hij achteraan door maden werd opgegeten. Een zware aanslag op zijn leven, maar hij is er doorgekomen, wat aangeeft dat deze Vlaamse reus een vechter is.”

Op het internet had Cyriel een filmpje gezien van een konijn in Groot-Brittannië met een rolstoel. Omdat Flip zo’n schik had in zijn oefeningen met de draagriem, pleegde Cyriel overleg met Trigenio of dit eventueel iets voor Flip kon zijn. “Gezien zijn karakter, dachten we dat dit wel bij Flip kon werken”, zegt dierenarts Annelies Dietens. “De eerste vereiste bij zo’n rolwagen is altijd dat het dier er zélf plezier in heeft.”

Flip op stap bij Petorthopedics in Deurne. 

Flip op stap bij Petorthopedics in Deurne. ©  Petorthopedics

De baasjes van Flip klopten aan bij Pet Orthopedics in Deurne. “We hebben acht maten van rolstoelen, van de kleinste chihuahua tot de grootste hond. Voor Flip hebben we de tweede kleinste maat genomen en daarna aangepast. Bij een konijn werkt zo’n rolstoel het best als je nog een gareeltje aandoet. Aanvankelijk deed Flip niet veel, maar zijn baasjes hebben de rolwagen een week gehuurd. Bleek dat hij thuis in zijn vertrouwde omgeving op het gazon wel meteen vlijtig begon rond te stappen en te manoeuvreren.”

Ook dierenarts Dietens was enthousiast. “Zijn reuzenoren gaan spits vooruit staan als hij stapt, hij vindt het echt fijn.”

In april kochten Cyriel en Ingrid het rolwagentje. “Het ging al heel goed, hij begon zelfs soms met zijn voorpoten te graven, maar spijtig genoeg heeft Flip een nieroperatie moeten ondergaan. Hij heeft wat gewicht verloren en is aan het aansterken. Het is een beetje de processie van Echternach, drie stappen vooruit en twee achteruit. Maar binnenkort kunnen we weer beginnen oefenen met de rolstoel. Het doel is om later aangelijnd misschien eens in het park te gaan stappen. Beweging is goed.”

“Het is niet de bedoeling dat een dier zoals een mens een hele dag in een rolstoel zit”, zegt ook Wesley Michiels van Pet Orthopedics. “Zo’n rolwagentje voor dieren is eerder bedoeld om eens rustig een wandelingetje te maken.”

Flip met zijn rolkar vooraan. Zijn achterste is afgedekt met een handdoek tegen de vliegen.  

Flip met zijn rolkar vooraan. Zijn achterste is afgedekt met een handdoek tegen de vliegen.  ©  Patrick De Roo

Of een rolwagen voor een Vlaamse reus het vreemdste verzoek is dat Wesley al kreeg? “Zeker niet. We hebben ook eens een schildpad gehad met twee te korte pootjes. We zagen zelf wel heil in een rolwagentje, maar de baasjes verkozen prothesen, want dat doen wij ook. We hebben ook al een prothesepoot voor een alpaca gemaakt.”

Flip oefent bij Petorthopedics. 

Flip oefent bij Petorthopedics. ©  rr

Dierenarts Dietens vindt hét belangrijkste van het verhaal dat Flip van zijn wagentje geniet. “Zoals ik al zei: dit werkt niet voor elk konijn, maar Flip zijn oren gaan rechtstaan van plezier als hij met zijn wagentje rondstapt.” Cyriel knikt. “Er zijn signalen genoeg dat dit konijn gelukkig is op zijn manier.”

Ingrid en Cyriel met Flip. 

Ingrid en Cyriel met Flip. ©  Patrick De Roo

Flip de Vlaamse reus. 

Flip de Vlaamse reus. ©  Patrick De Roo

Flip met zijn wagentje. 

Flip met zijn wagentje. ©  rr

De Vlaamse reus kan nu zelfs lekker rondgrazen. 

De Vlaamse reus kan nu zelfs lekker rondgrazen. ©  rr

Aangeboden door onze partners