Arthur bestijgt zijn royale boomhut, gemaakt door leerlingen houtbewerking van Atheneum Schoten en besteld door Make a Wish. © koen fasseur

Arthur voelt zich koning te rijk: leerlingen Technisch Atheneum timmeren stevige boomhut voor jonge kankerpatiënt

Schilde/Brasschaat -

Arthur Hofkens (7) beschikte al over een prachtige tuin achter de gezinswoning aan de Hoge Haar in ’s-Gravenwezel. Maar vanuit zijn imposante boomhut heeft hij nu ook een prachtig uitzicht over zijn ‘koninkrijk’. “We zijn Make a Wish en de leerlingen houtbewerking van het Technisch Atheneum van Brasschaat oneindig dankbaar”, aldus Dale en Annemie, de ouders van ‘koning’ Arthur.

Arthur beleefde donderdag een onvergetelijke middagpauze. Toen zijn mama hem van De Wingerd ging halen en thuis bracht, stond daar een hele hofhouding in het gelid, inclusief een levende boom, om de speelse jongeman vorstelijk te ontvangen.

Er waren de handige jongens en dat ene meisje van de tweede graad houtbewerking van het TA Brasschaat die wat graag het resultaat van hun wekenlang getimmer en geschaaf wilden tonen. En natuurlijk het trio Peter Balliere, Tonie Hanssen en Isabelle Arntz van Make a Wish, die het scenario voor deze hoogdag hebben geschreven en er later ook nog eens voor hebben gezorgd dat het feilloos werd uitgevoerd.

Arthur gelukkig in zijn boomhut in het bijzijn van een levende boom. © koen fasseur

Immuuntherapie

Het stralende gezicht van Arthur bij het beklimmen van zijn ‘residentie’ - op drie meter hoogte tussen twee stevige boomstammen - sprak boekdelen. De jongen ging bijzonder fluks de ladder op, onderweg ravottend met de wat oudere leerling-houtbewerkers, met wie hij duidelijk al goede vriendjes is geworden.

“Hout vasthouden, maar Arthur voelt zich inderdaad gelukkig heel goed de laatste weken”, slaan zijn ouders Dale en Annemie het tafereel met plezier gade. “We hebben er met het gezin nochtans twee zware jaren opzitten. Nadat in maart 2020 leukemie was vastgesteld, moest Arthur tot twee keer toe een zware chemokuur ondergaan. Zonder resultaat, jammer genoeg.”

Gelukkig kwam de ommekeer er wel nadat het Universitair Ziekenhuis in Gent overschakelde op immuuntherapie. “Uit de jongste beenmergpunctie is gebleken dat het gevaar alvast voorlopig geweken is. Er zijn geen slechte cellen meer te bespeuren. Sinds enkele weken kan Arthur zelfs opnieuw zonder te veel problemen naar school. Zowel de artsen als wij zijn optimistisch”, brengen de ouders een stand van zaken.

Deze ploeg realiseerde droom van Arthur: de derde- en vierdejaars van TA Brasschaat en Make a Wish en © koen fasseur

Technisch Atheneum Brasschaat

Via het ziekenhuis was Arthurs kinderdroom van de boomhut tot bij Make a Wish gekomen. Ook die organisatie had te lijden onder corona en het slabakken van de benefietacties. “We moeten nu wel creatief uit de hoek komen”, vertelt Peter Balliere.

“We hadden voor andere zieke kinderen al vaker een boomhut geleverd. Maar de prijzen van de gespecialiseerde ondernemingen die hiervoor instonden, kunnen we alvast voorlopig niet meer betalen. Via familie ben ik bij het TA Brasschaat uitgekomen en dankzij technisch adviseur Luc Depooter en de gedreven leerkracht Hugo Chavau hebben we de droom van deze jongeman toch kunnen realiseren, mooier zelfs dan in onze stoutste dromen.”

De boomhut heeft inderdaad royale allures. Er zitten zowel padoek, thermowood als naaldhout in verwerkt. De derde- en vierdejaars zijn er na de krokusvakantie aan begonnen. De voorbije week volgde het sluitstuk met de montage in de tuin van de familie Hofkens. Door met z’n tienen op en neer te springen op de vloer van de boomhut, hebben ze hun bouwsel meteen ook zelf uitgetest en veilig bevonden voor de jonge hoofdgebruiker.

Arne en Jolien, twee boomhuntbouwers, met hun coach Hugo Chavau. © koen fasseur

Splinters

“Een hele leuke opdracht, gezien het goede doel, maar ook erg leerrijk”, vertellen Arne Verstraete (14) en Jolien De Landsheer (14), twee van de jonge bouwers. “We hebben flink wat splinters in onze vingers gekregen, maar dat is niet erg. We hebben veel opgestoken door te werken met de schaafbank en allerlei soorten zaagmachines. Dat blije gezicht van Arthur laat ons ook niet onberoerd. Het is de kroon op ons werk.”

Het team van Make a Wish en de ouders hadden voor hotdogs gezorgd om de fiere bouwploeg van TA Brasschaat te bedanken bij de inhuldiging van de boomhut. En Arthur, die maakt al volop plannen voor zijn verjaardagspartijtje. Binnenkort wordt hij acht jaar oud en dan wordt de boomhut omgetoverd tot feestzaaltje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners