© ATV
Antwerpse jongeren met een beperking krijgen Koningin Mathildeprijs: “Ook wij willen iets te zeggen hebben”
Vanmiddag heeft Brake Out Antwerpen, een organisatie die zich inzet voor de inclusie van jongeren met een verstandelijke beperking, de Koningin Mathildeprijs gekregen. En dat van de koningin herself. “We zijn overdonderd. Hier krijgen we energie van om nog harder te werken aan een inclusieve wereld voor iedereen”, zeggen Jef Dolfyn (25) en Toon Degraeve (23) die in het Koninklijk Paleis voor de koningin mochten speechen.
Jef Dolfyn en Toon Degraeve zijn twee van de achttien jongeren die in Borgerhout, de Antwerpse vestiging van Brake Out, een driejarig leerprogramma volgen voor jongeren met een verstandelijke beperking, autisme of een aangeboren hersenletsel. Tijdens die drie jaar leren ze in groep en onder begeleiding van een trainer en een coach hun talenten en dromen concreet te maken en zo een actieve rol op te nemen in de maatschappij.
Naar aanleiding van een vraag van het Koningin Mathildefonds (van de Koning Boudewijnstichting), dat kwetsbare kinderen en jongeren mondiger wil maken, heeft een jongerenjury het project ‘Uitwisselingsstudenten en Brake Out-jongeren samen aan de slag in Borgerhout’ als het beste uit twintig projecten geselecteerd.
Toon Degraeve en Jef Dolfyn mochten donderdagmiddag in het Koninklijk Paleis voor koningin Mathilde speechen. — © Joris Herregods
“Voor dit project hebben we samengewerkt met Erasmusstudenten van de AP Hogeschool”, zegt Toon Degraeve, die in een studio woont in woonproject Escalante in Mortsel. “We hebben een paar events georganiseerd in Borgerhout en we zijn op zoek gegaan naar organisaties die partner kunnen worden van Brake Out en ons dan kunnen inschakelen in hun werking. Ook mensen met een beperking hebben talenten. Die willen we liefst niet verspillen door de hele dag kaarsjes te smelten in een dagcentrum of dingen in te pakken in een beschutte werkplaats.”
Vrijwilligerswerk
Het doel van Brake Out is jongeren met een beperking in hun kracht te zetten en hen zichtbaarheid te geven in de samenleving. “Het toeleiden naar een stageplaats, vrijwilligerswerk of zelfs een bepaalde job is een mogelijkheid, maar zeker geen must”, zegt coach Bas Van den Bogaert. “Er zijn jongeren die meedraaien in het MAS, in gamecenter Outpost of zoals Toon in bordspelcafé Playground en binnenkort in het Red Star Line-museum. Maar het kan ook dat iemand liever in zijn buurt een actieve rol opneemt door klusjes te doen of een event te organiseren. Het belangrijkste is dat onze jongeren zich op een plek kunnen thuisvoelen, zich nuttig kunnen maken en zo voluit kunnen leven.”
Brake Out-coach Bas Van den Bogaert. — © Joris Herregods
Jef Dolfyn heeft in het leerprogramma van Brake Out ontdekt dat hij een kennisspons en bruggenbouwer is. “Ik ben geïnteresseerd in politiek en geschiedenis en ik hou ervan om mensen met elkaar te verbinden omdat dat de wereld sterker maakt”, zegt hij. “Daarom ben ik ambassadeur van Brake Out en ga ik samen met een coach ons project voorstellen bij bedrijven en organisaties. Ik heb daarvoor een training gevolgd om presentaties te geven. Ooit wil ik hier mijn job van maken. Ik wil een gezicht zijn in de maatschappij en strijden voor een inclusieve en rechtvaardige wereld. Ik vind dat personen met een beperking dat radicaal mogen afdwingen, wij willen ook iets te zeggen hebben. Met 19% van de wereldbevolking zijn wij de grootste minderheidsgroep. De maatschappij moet ons leren zien als mensen met veel kansen, niet alleen als mensen die veel zorg nodig hebben. Daarom zijn we zo blij met deze prijs van de koningin.”
Brake Out op het Paleis. — © BELGA
Inclusieve hub
Toon wil nog benadrukken wat hij in zijn speech aan de koningin heeft gezegd. “Ik heb dankzij Brake Out een visie gekregen. Nu weet ik dat ik met anderstaligen wil werken. Ik wil, en dat heb ik ook aan de koningin gezegd, een inclusieve wereld voor iedereen. Ook voor mensen met een andere afkomst, religie of geaardheid. Ik vind het verschrikkelijk dat er nog altijd mensen worden uitgejouwd of uitgesloten omdat ze een beperking hebben of te dik, te klein of moslim zijn.”
Brake Out Antwerpen krijgt 10.000 euro van het Koningin Mathildefonds. “Bovenop de 7.000 euro die we kregen voor het uitwerken van het project met de Erasmusstudenten”, zegt coach Bas Van den Bogaert nog. “We willen nu, samen met AP Hogeschool, een inclusieve hub creëren waar jongeren met een beperking een keuze kunnen maken uit vormingen en workshops en waar ook lokale organisaties en bedrijven terechtkunnen om hen in hun werking in te schakelen. Zo willen we een netwerk maken van inclusieve werkgevers.”
Koningin Mathilde met de laureaten. — © BELGA
Brake Out Antwerpen, Mundo-a, Turnhoutsebaan 139A, Borgerhout, www.konekt.be/brakeout
Hoofdpunten
Zuhal Demir wil cruiseschepen aanpakken, N-VA-partijgenoot Koen Kennis: “Laat ze allemaal naar Antwerpen komen”
Bosuil: op vergunning nieuwe tribune is het minstens drie maanden wachten
Opgelet voor nieuw tolsysteem op Franse snelwegen: boetes tot 375 euro
Paul Ibou, die talloze merken logo schonk, kiest voor euthanasie: “Ik hoop dat ik Liliane terugzie daarboven”
Bekijk meer ATV
Zuhal Demir wil cruiseschepen aanpakken, N-VA-partijgenoot Koen Kennis: “Laat ze allemaal naar Antwerpen komen”
Bosuil: op vergunning nieuwe tribune is het minstens drie maanden wachten
Code oranje voor brandgevaar in Antwerpen vanaf donderdag
Drie verdachten opgepakt voor dood van Poolse man in appartement in Wilrijk