Luc Vangeel en Jeroen Brouwers. 

Luc Vangeel en Jeroen Brouwers. ©  evb, Geert Van de Velde

Jeroen Brouwers woonde vijf jaar in Rijmenam: “We dronken samen koffie, maar pas nadien besefte ik wie hij was”

Rijmenam -

Jeroen Brouwers woonde van 1972 tot 1976 in Rijmenam, een deelgemeente van Bonheiden. In Huize Krekelbos schreef hij zijn oermanuscript, het werk waaruit hij later veel romans zou puren. Luc Vangeel, de 73-jarige voorzitter van de Rijmenamse heemkring ‘t Hoefyser, heeft hem ooit ontmoet.

Greg Van Roosbroeck, Erik Van Eycken

LEES OOK. Bekend van dat liedje, berucht om zijn polemieken, geroemd om zijn oeuvre: schrijver Jeroen Brouwers (82) overleden

“Ik woon thans heel ver weg, in het dorpje Rijmenam, een acne van Mechelen. In een huisje genaamd Krekelbos, tussen opdringend groen dat ik bezig ben met de zeis te bestrijden, en waar ik niets zie dan dat groen en niets hoor dan het geritsel daartussen. De krant komt drie dagen na dato, een televisie is hier niets, naar het radiootje luister ik niet.”

Het is Jeroen Brouwers zelve over zijn vier jaar durende verblijf in de bossen van Rijmenam. De schrijver woonde in een afgelegen huisje met de naam Krekelbos, tussen de Peulisbaan en de Perelaarstraat in het verlengde van de Varenweg. Hij belandde er door auteur Karel Jonckheere, de in 1993 overleden Vlaamse auteur die zelf in Rijmenam woonde. De twee hadden elkaar leren kennen bij uitgeverij Manteau.

Niet herkend

Het is in de woning van Karel Jonckheere dat Luc Vangeel, voorzitter van de Rijmenamse heemkring ‘t Hoefyser, Jeroen Brouwers ontmoette. “Het was zondagmiddag en ik was veeleer toevallig bij Karel toen hij me voorstelde aan twee mannen: een priester die jarenlang in Hongarije gewoond had en Jeroen Brouwers. ‘Hij woont ook in Rijmenam’, zei Karel. Ik was nog jong. Ik kende hem niet. We hebben samen koffiegedronken en een stuk taart gegeten. Maar het is pas nadien dat ik echt beseft heb wie Jeroen Brouwers was.”

Het huis waar Brouwers vier jaar lang gewoond heeft, bestaat niet meer. Een drietal jaar geleden werd het leeg en verwaarloosd afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe woning. “Hij had weinig contact met de buurt”, herinnert Luc Vangeel zich nog. “Als het warm was, stond altijd een venster open. Tot Brouwers op een zeker moment weer weg was.”

LEES OOK. Reacties op overlijden van Nederlandse auteur Jeroen Brouwers: “We zullen je scherpe pen missen”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio