©  Isosport

Vierde plaats is een feit voor onmondig Antwerp dat nu voor AA Gent supportert: “We waren de slechtste club van deze play-offs”

Alles of niets dacht Priske, maar het werd niets voor Antwerp in het Lotto Park. Met liefst vijf nieuwe namen in de ploeg en een terugkeer naar de viermansdefensie zat een revanche voor de 0-4-vernedering van afgelopen zondag er nooit in voor de Great Old. Gomez en Amuzu scoorden voor de pauze. Spoedoverleg in de spelerstunnel tussen Priske en zijn aanvoerders bood aanvankelijk geen soelaas. De aansluitingstreffer van Seck, de eerste goal van Antwerp in vier play-offduels, kwam te laat. Het stamnummer 1 moet na een 1 op 12 en met nog twee matchen te gaan al vrede nemen met de vierde plaats. In Deurne-Noord hopen ze nu dat AA Gent zijn plicht vervult in de Europe play-offs. Een extra wedstrijd hoeft er op deze manier echt niet meer bij.

Veelzeggende taferelen zagen we bij het naar binnen gaan aan de rust in het bezoekende kamp: De Laet die het hoofd boog, een nee-schuddende Nainggolan en keeperstrainer Hansen die Butez na zijn mistasten bij de 2-0 een hart onder de riem kwam steken.

Niet alleen de Franse doelman, toch een van de sterkhouders dit seizoen, ging de mist in. “Iedereen miste vertrouwen aan de bal”, zag ook coach Priske. “Dat resulteerde twee keer in balverlies net buitende zestien (eerst van De Laet, vervolgens van Almeida, red.). Twee black-outs met fatale gevolgen. Zo kan je geen wedstrijden winnen.” Gomez en Amuzu pakten de Antwerpse cadeaus uit.

Spoedoverleg in de spelerstunnel

Bij het rustsignaal riep Priske zijn leidersfiguren De Laet, Nainggolan en Seck even apart in de spelerstunnel voor een spoedoverleg. Na het conclaaf bleven dezelfde elf namen op het veld staan. Priske liet ook de veldbezetting voor wat ze was. Een les uit de heenmatch tegen paars-wit.

Aan het wedstrijdbeeld veranderde er aanvankelijk niets. Antwerp kreeg geen kans bij elkaar gevoetbald. Anderlecht controleerde. Pas na de inbreng van Frey twintig minuten voor tijd kantelde de match. Dankzij het enthousiasme van de Zwitser trokken de bezoekers eindelijk naar voren. De 2-1 van Miyoshi ging niet door wegens discutabel buitenspel van Samatta. Toen even later Van Crombrugge op een corner onder de bal doorging, profiteerde Seck. De eerste goal van Antwerp in deze play-offs, dat ondanks enkele prangende minuten niet meer verder kwam dan deze aansluitingstreffer. Door de zespuntenkloof met Anderlecht kan Antwerp de vierde plaats niet meer ontlopen.

Ten onder aan de druk

Priske complimenteerde zijn spelers voor de reactie in het slot, maar berustte toch vooral in het lot van zijn ploeg. “We waren de slechtste ploeg in deze play-offs. Tegen Club Brugge en Union haalden we ons niveau, maar tegen Anderlecht, de best voetballende ploeg van allemaal, niet. Het is een lang seizoen geweest, met veel druk, zowel binnen de club als van buitenaf. Of de druk deze groep fataal werd? Ja en neen. In de reguliere competitie pakten we de jongste vijf jaar nooit zoveel punten (63, red.), maar in een nacompetitie met de drie beste teams van het land moet je je allerbeste niveau halen. Dat deden we niet.” Antwerp supportert nu voor AA Gent. Als de Buffalo’s de Europe play-offs winnen, moet RAFC zeker geen barragewedstrijd spelen (tegen Genk) voor Europees voetbal. Een troostprijs.

LEES OOK. ONS OORDEEL. Gebuisd middenveld, uitblinker startte op de bank

Diederik Geypen

    MEER OVER Jupiler Pro League

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER VOETBAL