Gabriel Rios is straks te gast op Unwind in het Rivierenhof. Mobiele hoorns op straat voor De Ongehoorden tijdens Beyond The Black Box.   

Gabriel Rios is straks te gast op Unwind in het Rivierenhof. Mobiele hoorns op straat voor De Ongehoorden tijdens Beyond The Black Box.  © Koen Bauters, RR 

Drie nieuwe Antwerpse festivals in één maand tijd: van alternatief over klassiek tot beeldende kunst

Wacht niet op de festivalzomer, in Antwerpen kan je in mei alleen al drie nieuwe festivals meepikken. Door te kiezen voor een toegespitst programma op een bijzondere plek mikken deze nieuwkomers vooral op avonturiers en meerwaardezoekers.

Ilse Dewever

Gedaan met zich tussen een mensenmassa van het ene podium naar het andere podium te wringen. Zet het verlengd hemelvaartsweekend relaxed in met een kruisbestuiving tussen parksfeer, natuur, muziek en craft beer. Althans zo stelt Unwind zich voor, het festival dat op 25 en 26 mei het Rivierenhof bezet met alternatieve muziek van STUFF, Naima Joris of Gabriel Rios. Een afterparty in Trix zet de kers op de taart. “Wij willen Unwind in de markt zetten als een boetiekfestival”, zegt Marcus Deblaere van boekingskantoor Busker. “Met slechts twee podia wil Unwind als slow festival meer bieden dan muziek. Wij richten ons op 25-plussers die opgegroeid zijn met festivals, maar nu eerder willen onthaasten. Denk: culinair eten en drinken, lokale en ecologische accenten. Rekening houdend met mobiliteit is het Rivierenhof, een park aan de rand van de stad, een ideale locatie.”

Het Rivierenhof. 

Het Rivierenhof. ©  Jan Van der Perre

Deblaere geeft aan Unwind verder uit te willen bouwen, los van de eerder bescheiden aftrap. “Als boekingskantoor weten wij dat het momenteel stroef loopt in de muzieksector. Festivals en concertzalen lokken minder makkelijk volk vanwege een tanend consumentenvertrouwen. Op termijn willen wij ons festival in het Rivierenhof wel versterken en een hele zomer lang Unwind-activiteiten organiseren in Antwerpen. Zoals een brunch met muziek middenin de stad of Unwind-menu’s in restaurants.” Waarom een boekingskantoor uit het Vlaams-Brabantse Halle zijn pijlen richt op Antwerpen? “In het Rivierenhof vond er nooit eerder een muziekfestival plaats en wij willen met aparte evenementen van Unwind een merknaam maken. In een stad als Antwerpen, met haar culturele en toeristische troeven, zou dat moeten lukken.”

Klassieke muziek

Gelokaliseerd in de Handelsbeurs, van 17 tot 24 mei, pakt ook het Antwerp Spring Festival uit met een prachtige locatie. “Er is nog geen groot en breed festival voor klassieke muziek in Antwerpen”, zegt artistiek directeur Benjamin Haemhouts. “Er zijn wel festivals die zich toespitsten op een bepaald type klassiek, maar door een uitgekiende mix willen wij het genre uitdragen naar een breed publiek. De grote klassieke symfonieën van Beethoven staan zij aan zij met nieuw werk. Opgehangen aan de figuur van Napoleon schreef Tom Lanoye een tekst op nieuwe muziek van Hanne Deneire die gezongen zal worden door Stefaan Degand. Veel mensen kennen hem alleen als acteur, maar hij is ook een geschoold zanger.”

Stefaan Degand is ook een geschoold zanger.” 

Stefaan Degand is ook een geschoold zanger.” ©  © VRT - 2018

Verder pakt Antwerp Spring Festival ook uit met dans op hedendaags klassiek en vult Mauro Pawlowski een avond met een mix aan genres. “Via zo’n eclectisch programma willen wij met klassiek een breed publiek bereiken dat niet vies is van avontuur. Antwerp Spring Festival hoopt uit te kunnen groeien tot een groot festival. Met het zwaartepunt van het festivalseizoen in de zomer biedt de maand mei perspectieven.”

Transdisciplinaire kunsten

Beyond The Black Box, van 13 tot 15 mei, schoot uit de grond in Vlaams cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam, maar krijgt nu ook een poot in Antwerpen. Monty, Platform 0090, wpZimmer en C-TAKT werken samen voor het festival dat zich toespitst op de transdisciplinaire kunsten. “Dan hebben we het over kruisingen tussen theater, performance, beeldende kunsten en alles daartussenin”, vertelt Lana Willems van Monty. “Binnen dat veld telt Antwerpen best wel wat kunstenaars. Door hen samen te brengen op een festival wordt er een spot gericht op hun werk. Het festivalcentrum van Beyond The Black Box bevindt zich in de Monty, maar je kan ook artiesten aan het werk zien in een moskee, een treinstation, een tennisveld of gewoon op straat. Zo worden ook toevallige voorbijgangers uitgenodigd om transdisciplinaire kunsten te ontdekken.”

Hoed je op de familiedag, zondag 15 mei, zeker voor De Ongehoorden van Crew/Kak: vijf gerobotiseerde hoorns begeven zich dan langs de openbare weg van het Operaplein naar Monty. “Via zo’n festival ontstijgen deze kunstenaars, die je niet in een vakje kan stoppen, hun niche en tegelijk worden toeschouwers uitgedaagd om anders naar kunst te kijken.”

www.unwindfestival.be, www.antwerpspringfestival.be, www.monty.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio