©  BELGA

Voetbalkalender 2022-2023: 1A start op 22 juli, Beerschot en Lierse (1B) spelen verder tijdens WK

De voetbalkalender voor volgend seizoen krijgt stilaan vorm. Zo begint 1A drie weken vroeger dan 1B en zal er in 1B doorgespeeld worden tijdens het WK voetbal. Als Antwerp Europees voetbal kan afdwingen, dan moet het ten vroegste op 21 juli aan de bak.

Koen Frans

Op vrijdag 22 juli staat de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2022-2023 in de Jupiler Pro League op het programma. In 1B beginnen ze er pas aan in het weekend van 12 tot 14 augustus. De competitie zal in 1A stilliggen van 13 november tot 23 december, in 1B wordt er gewoon doorgespeeld in de maanden november en december. Dat wil zeggen dat Beerschot, Lierse K en de tien andere clubs in 1B ook tijdens het WK voetbal in Qatar competitiewedstrijden zullen afwerken. In principe zakken er na volgend seizoen drie ploegen uit 1A, maar de Pro League vergadert daar volgende week nog over. Ten laatste op 2 juni weten we hoeveel teams er volgend seizoen uit 1A zullen degraderen.

Voorlopig slechts één stijger uit 1B

Ter herinnering: vorig jaar werd het competitieformat voor 1B vanaf 2022-2023 opnieuw hervormd. Er zullen het komende seizoen naast de acht profploegen ook vier belofteteams aantreden in 1B. De voorlopige samenstelling van de reeks ziet er zo uit: Anderlecht U23, Beerschot, Club Brugge U23, Deinze, Genk U23, Lierse K, Lommel, RWDM, Standard U23, Virton en Waasland-Beveren. Het laatste ticket gaat naar Dender of RFC Luik.

Na de reguliere competitie van 22 speeldagen worden de twaalf teams onderverdeeld in twee poules van telkens zes clubs: de Promotion play-offs en de Relegation play-offs. De punten na de reguliere competitie blijven behouden. Wie na tien speeldagen bovenaan staat van de Promotion play-offs kroont zich tot kampioen in 1B en promoveert rechtstreeks naar de Jupiler Pro League. Voorlopig is dat de enige stijger uit 1B, maar ook dat weten we ten laatste op 2 juni met zekerheid. De laatste uit de Relegation play-offs zakt overigens naar eerste nationale.

Antwerp ten vroegste op 21 juli Europees in actie

Ook de datums voor de Europese bekertoernooien liggen intussen vast. De Belgische landskampioen plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League voor volgend seizoen, die begint op 6 september. De loting vindt plaats op 25 augustus. De runner-up uit de Jupiler Pro League gaat naar de derde voorronde van de Champions League, die wordt afgewerkt tussen 2 en 9 augustus.

AA Gent, de winnaar van de Beker van België, plaatst zicht voor de laatste play-offronde van de Europa League, die wordt gespeeld tussen 18 en 25 augustus. Als Gent daarin sneuvelt, wordt het opgevist in de groepsfase van de Conference League. De ploeg die als derde eindigt in de Champions’ play-offs gaat naar de derde voorronde van de Conference League, die tussen 4 en 11 augustus wordt gespeeld. Dat is momenteel het hoogst haalbare Europese ticket voor Antwerp. Als Antwerp vierde eindigt en bekerwinnaar Gent de Europe play-offs wint, dan zal het in de Conference League een voorronde eerder moeten instromen. Antwerp zou dan donderdag 21 juli zijn eerste officiële wedstrijd van het seizoen spelen. Als Antwerp vierde eindigt en Gent de Europe play-offs niét wint, dan zal Antwerp eerst nog een finalewedstrijd moeten spelen tegen Genk met als inzet een plek in diezelfde tweede voorronde van de Conference League. De loting van die voorronde vindt op 15 juni plaats in het Zwitserse Nyon.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio