De bomen in de Bergstraat moeten plaatsmaken voor veiligere fietspaden. 

De bomen in de Bergstraat moeten plaatsmaken voor veiligere fietspaden. © Dirk Vertommen

Plannen voor heraanleg Bergstraat krijgen vorm: oude bomen maken plaats voor veiligere fietspaden

Onze-Lieve-Vrouw-Waver -

Bij een heraanleg van de Bergstraat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) zullen de bomen in de straat gerooid worden. Dat werd definitief beslist. Die ingreep is volgens het gemeentebestuur nodig om aan weerszijden van de rijbaan een veilig fietspad aan te kunnen leggen. De oppositie verwijt het lokaal bestuur een gebrek aan inspraak.

Stijn Van de Sande

Binnen enkele jaren wordt de Bergstraat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver heraangelegd. De gemeente maakt van geplande rioleringswerken gebruik om ook de rijbaan en de fietspaden te vernieuwen. De plannen voor de heraanleg vormen echter een doorn in het oog van een aantal buurtbewoners. Zo startte een bewoonster in 2020 een petitie om de bomen in de straat te behouden, maar op die vraag gaat het bestuur van Katelijne niet in.

“We willen een vlotte en veilige verkeersdoorstroming creëren en de fietsers een comfortabel fietspad bieden”, zegt burgemeester Kristof Sels (N-VA). “Het huidige dubbelrichtingsfietspad is te onveilig. Daarom kiezen we voor enkelrichtingsfietspaden aan weerszijden van de weg. Dat kan enkel wanneer we de bomen rooien of we extra grondinnames doen. We weten dat veel mensen bijkomende onteigeningen niet zien zitten. Omdat de bomen niet meer in goede staat zijn, hebben we er dan ook voor gekozen om ze weg te halen en elders te compenseren.”

Ongezien

Volgens Tom Ongena van oppositiepartij Samen Anders luisterde het gemeentebestuur niet naar de bezorgdheden van de buurtbewoners. “Dat de straat heraangelegd wordt, is zeker een goede zaak”, zegt hij. “Maar het bestuur legt zijn wil op en houdt geen of weinig rekening met de mening van de betrokkenen. Zo werd de vraag om de zone 50 uit te breiden botweg genegeerd. Sterker nog, men kiest ervoor om de zone 70 uit te breiden. Er komt ook geen nieuwe bewonersvergadering. Men stuurt de bewoners gewoon een brief. Deze gang van zaken is ongezien.”

Volgens de burgemeester werd er bij de opmaak van de plannen wel degelijk rekening gehouden met de bevragingen die gehouden werden in de buurt. “Maar het klopt dat de bestaande zone 70 wordt uitgebreid tot aan het kruispunt met de Oude Bergstraat. Daarmee keren we terug naar de situatie zoals ze tot enkele jaren geleden was”, klinkt het. “Het kruispunt wordt bij de heraanleg veiliger gemaakt en zal daardoor een meer natuurlijke overgang vormen tussen de zone 50 en de zone 70.”

Gemeenteraad

Wanneer de werken precies uitgevoerd worden, is nog niet duidelijk. “Maar ik zal op de volgende gemeenteraad alvast aan het gemeentebestuur vragen om alsnog een nieuwe bewonersvergadering te organiseren. Anders wordt weer maar eens duidelijk dat er van echte inspraak geen sprake is bij dit bestuur”, aldus Ongena.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio