Punkband met schepen Van Dyck en zijn identieke tweelingbroer op Europese tour in voorprogramma Britse cultpunkband

Malle -

De punkband This Means War! met schepen voor cultuur Dries Van Dyck (46) achter de drums en zijn identieke tweelingbroer Bert (46) als zanger, vertrekt dinsdag 17 mei op Europese tour als voorprogramma van de legendarische Britse punkband GBH. Op maandag 16 mei geven ze eerst nog een gratis uitzwaai-optreden in Klub K, de concertzaal onder de Malmejo, in Oostmalle, samen met The Rawönes, een tributeband van The Ramones.

Kristin Matthyssen

This Means War! (Dit Betekent Oorlog!) is de betere punk van de lowlands. Op het publiek heeft het altijd wel een apart effect dat er twee identieke muzikanten op het podium staan, met de kale tweeling Bert als zanger en Dries als drummer. “Ik ben wel iets dikker dan mijn broer”, zegt Dries Van Dyck. Tom Dilen (36) zorgt voor het harde gitaarwerk en sinds kort is de band uitgebreid met bassist Steve Aldridge uit Coventry, een Brit die ook bas speelt bij de cultband Chron Gen.

“We leerden Steve twee jaar geleden kennen op een groot punkfestival in Blackpool”, vertelt Bert. “Hij kwam naar ons optreden kijken en reageerde heel enthousiast. Toen we zonder bassist vielen, heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en hem gebeld. En ja, hij zag het wel zitten.”

Aldridge is al wat ouder dan de leden van This Means War! Chron Gen is een band die in de jaren zeventig ontstond. Dankzij de moderne technieken repeteert hij vanuit Engeland mee. Maandag 16 mei zal Steve meespelen voor het thuispubliek in Klub K in Malle. De deuren gaan open om 19.30u. Om 20.30u speelt This Means War!, daarna The Rawönes.

Dinsdag 17 mei vertrekt de groep voor drie weken op Europese tour. Er staan 23 optredens in negen landen gepland, van Berlijn tot Kopenhagen. “We werden gevraagd als support act van de legendarische Engelse punkband GBH. Je mag GBH gerust labelen als een van de pioniers van de Engelse punkgolf eind jaren zeventig”, vertelt Bert. “Samen met The Sex Pistols, The Clash, The Damned en The Ramones gooiden zij een bom naar het establishment.”

 ©  koen fasseur

De muzikanten van GBH zijn intussen zestigers. “Wij zijn vereerd dat we met hen mogen touren. Foo Fighters, Metallica: al die groepen gaven in interviews in het verleden aan dat ze beïnvloed werden door GBH, de medegrondleggers van de hardcore punk.”

Hoe GBH bij This Means War! uit Malle terecht kwam? “We hebben ooit al eens samengespeeld en er was een klik. Bovendien hebben we hetzelfde bookingkantoor.”

Zesde keer Berlijn

Het is al de zesde keer dat This Means War! in Berlijn speelt. “Daar kijken we naar uit”, zegt Dries. “Je moet gedisciplineerd zijn om tijdens zo’n tournee nog wat sightseeing te doen, maar er staan enkele uitstappen op het programma die we absoluut willen doen. Zo spelen we in Polen op twintig kilometer van Auschwitz.”

Het vooroordeel tegen punkmuzikanten willen de bandleden graag rechtzetten. “Kijk naar de Graspop Metal Meeting in Dessel: dat draait allemaal om kameraadschap en samen pinten pakken. Daar komt geen agressie bij. Deze zomer spelen we ook op het Sjock Festival op Poeyelhei in Gierle. Ook al een heel oud festival, waar diezelfde unieke sfeer hangt.”

De bandleden zijn benieuwd voor hoeveel volk ze zullen spelen. “Normaal speelt GBH makkelijk voor vijfhonderd man, maar we hebben al van muzikanten gehoord dat het moeilijk is om mensen naar concerten te krijgen. Komt het door de energiefacturen dat ze op tickets besparen of is er een soort post-coronaluiheid dat ze een barbecue in eigen tuin verkiezen boven een optreden? Afwachten wat het wordt.”

www.thismeanswarpunk.com, 16 mei, gratis optreden This Means War! en The Rawönes in Klub K, Lierselei 15 in Oostmalle, bij JH Malmejo.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners